Najlepsze gruszki w occie - przepis od cioci z Radomia. Liczą się lata praktyki i dwa smaczne dodatki

Moja ciocia jest mistrzynią wszelkich ciast oraz przetworów i ostatnio dała mi starą recepturę na najlepsze gruszki w occie, jakie jadłam. Przepis jest naprawdę banalny, a kluczem ich smaku oprócz proporcji są dwa dodatki - goździki i cynamon, najlepiej w lasce.
Zobacz wideo

Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba wykorzystać go tak intensywnie, jak tylko się da. Oprócz pysznych ciast i dżemów warto zatopić gruszki w zalewie, by całą zimę zajadać się słodkimi owocami. Moja ciocia znana jest w całej rodzinie jako mistrzyni przetworów i zna najlepszy przepis na gruszki w zalewie octowej. Zgodziła mi się go udostępnić, a ja z chęcią zdradzę, jaki jest sekret najlepszych gruszek w occie. 

Gruszki w occie cioci AsiGruszki w occie cioci Asi Joanna Kłosowska, archiwum prywatne

Gruszki w occie cioci z Radomia - przepis, który musisz poznać

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • kilka goździków (3-4)
  • 2 laski cynamonu 

Dodatkowo:

  • gruszki - tyle, ile wejdzie do słoików (ok. 1,5 kg)
  • czyste, wyparzone słoiki
  • duży garnek do wekowania

Gruszki w occie - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj cukier oraz goździki i cynamon. Całość zagotuj na wolnym ogniu, następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Gruszki obierz ze skórki, podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie włóż je pionowo do czystych słoików. Nie musisz układać ich zbyt ciasno, powinny swobodnie pływać w zalewie. 
  3. Gruszki w słoiku zalej zalewą tak, by dokładnie je przykrywała. Słoiki szczelnie zakręć (wcześniej zakrętki możesz przetrzeć ściereczką nasączoną spirytusem).
  4. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z gruszkami i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj do momentu, aż gruszki zrobią się szkliste. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z garnka i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.