Sezon na gruszki w pełni, więc trzeba wykorzystać go tak intensywnie, jak tylko się da. Oprócz pysznych ciast i dżemów warto zatopić gruszki w zalewie, by całą zimę zajadać się słodkimi owocami. Moja ciocia znana jest w całej rodzinie jako mistrzyni przetworów i zna najlepszy przepis na gruszki w zalewie octowej. Zgodziła mi się go udostępnić, a ja z chęcią zdradzę, jaki jest sekret najlepszych gruszek w occie.
Gruszki w occie cioci Asi Joanna Kłosowska, archiwum prywatne
Gruszki w occie cioci z Radomia - przepis, który musisz poznać
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 2 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- kilka goździków (3-4)
- 2 laski cynamonu
Dodatkowo:
- gruszki - tyle, ile wejdzie do słoików (ok. 1,5 kg)
- czyste, wyparzone słoiki
- duży garnek do wekowania
Gruszki w occie - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj cukier oraz goździki i cynamon. Całość zagotuj na wolnym ogniu, następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Gruszki obierz ze skórki, podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie włóż je pionowo do czystych słoików. Nie musisz układać ich zbyt ciasno, powinny swobodnie pływać w zalewie.
- Gruszki w słoiku zalej zalewą tak, by dokładnie je przykrywała. Słoiki szczelnie zakręć (wcześniej zakrętki możesz przetrzeć ściereczką nasączoną spirytusem).
- Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z gruszkami i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj do momentu, aż gruszki zrobią się szkliste. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z garnka i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.