Fioletowy grzyb jak z innego świata. Gdzie występuje i jak smakuje lakówka ametystowa?

Leśne okazy mogą nie tylko zaskakiwać swoim smakiem, lecz także wyglądem. Kto byłby na tyle odważny, aby włożyć do koszyka fioletowe grzyby? Lakówka ametystowa, pomimo wyglądu jak z filmu, jest jadalna i wykorzystywana w kuchni. Wyjaśniamy, jak smakuje i gdzie można ją znaleźć.

Szał grzybowy w pełni. Wiele osób wybiera się na spacer po lesie. Taka przechadzka nie tylko daje szansę na znalezienie pysznych grzybów, lecz także odpręża i uspokaja. Najczęściej do koszyków trafiają kurki, borowiki czy podgrzybki. To one uważane są za najsmaczniejsze. Dodatkowo wysuszone lub zamarynowane mogą służyć przez kilka miesięcy.

Oprócz klasycznych grzybów, które znają wszyscy, istnieją te, po które mało kto sięga. Takie grzyby, pomimo tego, że są jadalne, mogą nieco odstraszać kolorem lub wyglądem. Przykładem grzyba, który wygląda jakby pochodził z innego, baśniowego świata, jest lakówka ametystowa. Zaciekawia niejednego grzybiarza swoją fioletową barwą. Tylko niewielu postanawia zabrać ją do domu.

Lakówka ametystowa - jak wygląda i gdzie rośnie?

Grzyb ten pochodzi z rodziny piestróweczkowatych. Występuje zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Wiadomo, że rośnie na glebach, które zawierają amoniak i związki azotu. Z tego powodu może pojawiać się w miejscach po dawnych cmentarzach czy latrynach. Występuje najczęściej w okresie od czerwca do października. Łatwo zauważyć go pośród innych grzybów, ponieważ jego fioletowy kolor rzuca się w oczy. Największe okazy mają maksymalnie 12 centymetrów, a kapelusze osiągają wielkość do 6 centymetrów. U młodych zazwyczaj przybiera kształt dzwonkowaty, z czasem robi się coraz to bardziej płaski z lekko pofałdowanymi brzegami. Jego trzon jest cienki, a kolor jest podobny do tego, który ma kapelusz. Łatwo go pomylić z trującą grzybówką fioletowawą, jednak jej zapach przypomina rzodkiewkę.

Zobacz wideo

Wykorzystanie fioletowego daru lasu w kuchni

Niestety lakówka ametystowa, choć jadalna, nie ma zbyt dużego znaczenia w kulinariach. Jej smak jest bowiem mało wyczuwalny, a struktura krucha i łamliwa. Najczęściej grzybiarze wykorzystują ją do dekoracji lub jako ciekawy dodatek do sałatek. Grzyby można marynować, a także suszyć.

Więcej o:
Copyright © Agora SA