Klasyczny przepis na pomidorową zna i stosuje każdy, kto w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Jest to warzywny lub mięsny wywar, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, ze świeżymi pomidorami, śmietaną i jarzynami. Jedni podają ją z makaronem o kształcie wstążek lub świderków, a inni wolą wersję z klasycznym białym ryżem. Popularnym dodatkiem do tej zupy jest również pieczywo czosnkowe, a mniej znany sposób to serwowanie z kaszą jęczmienną. Nieważne jak wygląda przepis, na pewno nie uwzględnia jednego produktu. To on nadaje kremowy, bardziej wyrazisty smak potrawie. Co to takiego?
Mowa tu o majonezie, który zazwyczaj podawany jest w towarzystwie jajek lub sałatek. Mało kto pomyśli o nim gotując pomidorową zupę. Może wywoływać kulinarne spory, jednak nie można nie wspomnieć o tym jak działa na wywar. Zaledwie łyżka może znacząco poprawić smak. Przede wszystkim dzięki swojej konsystencji nadaje zupie kremowy wygląd i podbija aromat pomidorów i przypraw. Pomidorowa z majonezem może niejednych odstraszać, jednak jak każdy nowy i innowacyjny pomysł najlepiej go przetestować.
Przygotowanie pomidorowej z majonezem jest proste. Wszystko wykonuj zgodnie ze znanym ci przepisem. Pod koniec gotowania odlej niewielką część wywaru to miseczki i dodaj do niej łyżkę lub dwie majonezu. Dokładnie rozrób, aby całość przybrała kremowej konsystencji. Następnie wlej mieszankę do garnka i wymieszaj. Zdejmij garnek z zupą z palnika i podawaj na ciepło.