• Link został skopiowany

Tarta z jabłkami - deser, który pokochacie. Owocowa radość na talerzu. Po prostu rozpływa się w ustach

Tarta z jabłkami to deser o aromacie jesieni, który z pewnością podbije wasze serca. Jego smak to czysta owocowa radość na talerzu. Po prostu rozpływa się w ustach. Gwarantujemy, że po zjedzeniu pierwszego kawałka, nie będziecie w stanie oprzeć się kolejnemu. Podajemy przepis.
Tarta z jabłkami
Fot. Unsplash

Jeśli szukasz inspiracji na deser z jabłkami, warto sięgnąć po przepis na tartę. Tego rodzaju ciasto będzie wspaniałym pomysłem na podwieczorek. Jest banalnie proste w przygotowaniu, dlatego mogą je piec nawet początkujący cukiernicy. Jak zrobić tartę z jabłkami? Oto przepis.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Tarta z jabłkami - smak, któremu ciężko się oprzeć. Deser na dobry nastrój

Przygotowanie tarty nie należy do najtrudniejszych zadań. Potrzebna będzie forma na tartę, jabłka i kilka innych składników. 

Składniki:

  • pół szklanki mąki tortowej,
  • pół szklanki mąki krupczatki,
  • kostka masła,
  • pół szklanki cukru,
  • żółtko,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pięć jabłek,
  • łyżka stołowa cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Połącz rękami mąkę tortową i krupczatkę z masłem. Dodaj żółtko, cukier i cukier waniliowy, gałkę muszkatołową. Wyrabiaj ciasto i uformuj z niego kulę. Tak przygotowaną masę schowaj do lodówki na półtorej godziny.
  2. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Wyłóż nim wcześniej posmarowaną tłuszczem formę na tartę i ponakłuwaj ciasto widelcem.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około dziesięć minut. Kiedy ciasto się podpiecze, wyjmij formę i ułóż pokrojone w plastry jabłka. 
  4. Posyp ciasto cynamonem i niewielką ilością cukru. 
  5. Piecz tartę przez około dwadzieścia pięć minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Smacznego!

Jak serwować tartę z jabłkami? Najlepiej z kubkiem zielonej herbaty

Tarta z jabłkami będzie smakowała najlepiej z kubkiem zielonej herbaty, rooibosem albo z herbatą jaśminową. Wystudzoną tartę można oprószyć cukrem pudrem i podawać z dodatkiem gałki loda waniliowego.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: