Jeśli szukasz inspiracji na deser z jabłkami, warto sięgnąć po przepis na tartę. Tego rodzaju ciasto będzie wspaniałym pomysłem na podwieczorek. Jest banalnie proste w przygotowaniu, dlatego mogą je piec nawet początkujący cukiernicy. Jak zrobić tartę z jabłkami? Oto przepis.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Tarta z jabłkami - smak, któremu ciężko się oprzeć. Deser na dobry nastrój
Przygotowanie tarty nie należy do najtrudniejszych zadań. Potrzebna będzie forma na tartę, jabłka i kilka innych składników.
Składniki:
- pół szklanki mąki tortowej,
- pół szklanki mąki krupczatki,
- kostka masła,
- pół szklanki cukru,
- żółtko,
- opakowanie cukru waniliowego,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pięć jabłek,
- łyżka stołowa cynamonu.
Przygotowanie:
- Połącz rękami mąkę tortową i krupczatkę z masłem. Dodaj żółtko, cukier i cukier waniliowy, gałkę muszkatołową. Wyrabiaj ciasto i uformuj z niego kulę. Tak przygotowaną masę schowaj do lodówki na półtorej godziny.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Wyłóż nim wcześniej posmarowaną tłuszczem formę na tartę i ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około dziesięć minut. Kiedy ciasto się podpiecze, wyjmij formę i ułóż pokrojone w plastry jabłka.
- Posyp ciasto cynamonem i niewielką ilością cukru.
- Piecz tartę przez około dwadzieścia pięć minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
Jak serwować tartę z jabłkami? Najlepiej z kubkiem zielonej herbaty
Tarta z jabłkami będzie smakowała najlepiej z kubkiem zielonej herbaty, rooibosem albo z herbatą jaśminową. Wystudzoną tartę można oprószyć cukrem pudrem i podawać z dodatkiem gałki loda waniliowego.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl