Gdy okres kiedy jabłka są najlepsze i najświeższe obdarzy nas dużą ich ilością można samodzielnie wykonać suszone owoce w domu. Suszenie jabłek to przyjemne, lecz czasochłonne zajęcie. Nie wymaga od nas wielkiego nakładu sił i przygotowań, lecz cierpliwości, ponieważ sam proces obsuszanie jest długi. Czekanie wynagradza nam jednak smak, który charakteryzuje się słodkością i chrupkością. Sposobów na obróbkę w ten sposób jabłek jest kilka, dlatego najlepiej poznać je wszystkie.
Suszenie przy użyciu piekarnika
To najbardziej popularna metoda, którą wybiera prawie każdy. Istnieją dwa sposoby na obsuszanie owoców w tym urządzeniu. Jedna mówi o tym, aby pokrojone w plastry jabłka położyć na papierze do pieczenia, a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 3 godziny. Piekarnik powinien mieć temperaturę od 50°C do 70°C. Jeśli po tym czasie owoce dalej będą miękkie wystarczy zostawić je na trochę dłużej. Druga metoda mówi, aby piekarnik rozgrzać do 130°C i suszyć w nim również pokrojone jabłka przez 1 godzinę. W tym sposobie ważne jest, aby przez ten czas drzwiczki były lekko uchylone.
Suszenie na słońcu
Wiele osób wykorzystuje tegoroczną piękną i ciepłą jesień do obsuszania owoców. Ten sposób wymaga dużo więcej czekania na chrupiące jabłka, jednak użycie go generuje zerowe koszta. Wystarczy, że na blasze wyłożysz owoce, wystawisz je na słońce i co jakiś czas będziesz odwracać, aby z każdej strony odpowiednio dobrze się wysuszyły.
Suszenie na kaloryferze
To również sposób, który warto wykorzystać szczególnie gdy kaloryfery już ogrzewają dom. Wystarczy, że pokrojone owoce ułoży się na folii aluminiowej i położy na rozgrzanym grzejniku. Tak przygotowane jabłka będą potrzebować nieco więcej czasu, jednak tak jak w przypadku suszenia na słońcu nie wytwarzają dodatkowych kosztów.
Suszenie przy pomocy specjalnej suszarki
Suszarka bardzo usprawnia cały proces suszenia. Przy jej użyciu owoce mogą się wysuszyć w około 5 godzin. Jest to szybka metoda, która jedynie wymaga, aby jabłka były odpowiednio przygotowane.
Należy je na pewno umyć, wysuszyć i następnie obrać. Kolejnym krokiem jest pozbycie się gniazda nasiennego i pocięcie ich w plastry o niewielkiej grubości. Aby owoce miały nieco inny smak można posypać je odrobiną cynamonu i dopiero po tym ułożyć do wysuszenia.