Nie przepłacaj w sklepie i zrób je sam. Domowe suszone jabłka są słodkie i chrupiące

Suszone jabłka to niesamowicie dobra przekąska i zamiennik słodkich batonów. Jednak ceny, które można zobaczyć w sklepach mogą lekko odstraszać. Aby zaoszczędzić na tym przysmaku, można zrobić go w domu. Proste przygotowanie sprawi, że będą smaczniejsze niż te z marketu.

Gdy okres kiedy jabłka są najlepsze i najświeższe obdarzy nas dużą ich ilością można samodzielnie wykonać suszone owoce w domu. Suszenie jabłek to przyjemne, lecz czasochłonne zajęcie. Nie wymaga od nas wielkiego nakładu sił i przygotowań, lecz cierpliwości, ponieważ sam proces obsuszanie jest długi. Czekanie wynagradza nam jednak smak, który charakteryzuje się słodkością i chrupkością. Sposobów na obróbkę w ten sposób jabłek jest kilka, dlatego najlepiej poznać je wszystkie.

Sposoby suszenia jabłek

Suszenie przy użyciu piekarnika

To najbardziej popularna metoda, którą wybiera prawie każdy. Istnieją dwa sposoby na obsuszanie owoców w tym urządzeniu. Jedna mówi o tym, aby pokrojone w plastry jabłka położyć na papierze do pieczenia, a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 3 godziny. Piekarnik powinien mieć temperaturę od 50°C do 70°C. Jeśli po tym czasie owoce dalej będą miękkie wystarczy zostawić je na trochę dłużej. Druga metoda mówi, aby piekarnik rozgrzać do 130°C i suszyć w nim również pokrojone jabłka przez 1 godzinę. W tym sposobie ważne jest, aby przez ten czas drzwiczki były lekko uchylone.

Suszenie na słońcu

Wiele osób wykorzystuje tegoroczną piękną i ciepłą jesień do obsuszania owoców. Ten sposób wymaga dużo więcej czekania na chrupiące jabłka, jednak użycie go generuje zerowe koszta. Wystarczy, że na blasze wyłożysz owoce, wystawisz je na słońce i co jakiś czas będziesz odwracać, aby z każdej strony odpowiednio dobrze się wysuszyły.

Suszenie na kaloryferze

To również sposób, który warto wykorzystać szczególnie gdy kaloryfery już ogrzewają dom. Wystarczy, że pokrojone owoce ułoży się na folii aluminiowej i położy na rozgrzanym grzejniku. Tak przygotowane jabłka będą potrzebować nieco więcej czasu, jednak tak jak w przypadku suszenia na słońcu nie wytwarzają dodatkowych kosztów.

Suszenie przy pomocy specjalnej suszarki

Suszarka bardzo usprawnia cały proces suszenia. Przy jej użyciu owoce mogą się wysuszyć w około 5 godzin. Jest to szybka metoda, która jedynie wymaga, aby jabłka były odpowiednio przygotowane.

Zobacz wideo

Jak przygotować jabłka do suszenia?

Należy je na pewno umyć, wysuszyć i następnie obrać. Kolejnym krokiem jest pozbycie się gniazda nasiennego i pocięcie ich w plastry o niewielkiej grubości. Aby owoce miały nieco inny smak można posypać je odrobiną cynamonu i dopiero po tym ułożyć do wysuszenia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA