Wylewasz wodę po gotowanym makaronie? Jeśli tak to wiele tracisz. To idealny składnik pizzy

Zazwyczaj po ugotowaniu makaronu woda ląduje prosto do zlewu. Mało kto postanawia wykorzystać ją do dalszych domowych czynności. Jak się okazuje płyn ten nie tylko dobrze sprawdza się jako dodatek do pizzy. Gdzie go jeszcze użyć? Podpowiadamy.

W wodzie, która pozostaje po ugotowaniu makaronu zostaje znacząca ilość skrobi oraz składników odżywczych. Z tego względu przez wielu kucharzy ten właśnie płyn nazywany jest „płynnym złotem". Szkoda więc pozbywać się go za każdym razem gdy tylko gotuje się makaron. Co więc można zrobić z tak cenionej przez wielu wody?

Idealny dodatek do pizzy

Miłośnicy tej pysznej potrawy mogą robić ją jeszcze lepiej. Woda po makaronie idealnie sprawdzi się jako zamiennik zwykłej wody, którą dodaje się do ciasta. Zawarta w niej skrobia sprawi, że będzie ono bardziej pulchne i wyrośnięte.

Zagęszczacz do zup i sosów

Gdy przygotowujesz danie, a jego składnikiem jest makaron warto wykorzystać jego wodę do zagęszczenia. W ten sposób oszczędzisz czas i produkty, z których musiałbyś przyrządzić zasmażkę. Skrobia znajdująca się w płynie w zupełności wystarczy.

Podlewanie kwiatów

Taka woda znajdzie swoje zastosowanie również w ogrodzie. Zanim jednak wykorzystasz ją do podlewania kwiatów upewnij się, że wcześniej jej nie posoliłeś. Posolona woda nie będzie dobra dla roślin. Jednak jeśli zazwyczaj gotujesz makaron w nieosolonym płynie możesz śmiało podlać nim ogród. Zawarte w wodzie minerały dobrze wpłyną na roślinność, która dostanie dodatkowe odżywcze substancje.

Namoczenie strączków

Takie warzywa jak ciecierzyca, fasola lub soczewica zazwyczaj wymagają wcześniejszego namoczenia. Możesz do tego użyć już osolonej wody z makaronu. Jest to zdecydowana oszczędność, a efekt będzie taki sam jakbyś użył czystej wody z kranu.

Gotowanie na parze

Jeśli ponowne gotowanie w raz użytej wodzie cię nie przekonuje możesz wykorzystać ją do gotowania na parze. Zamiast napełniać naczynie nowym płynem, wystarczy, że na garnek z wodą po makaronie umieścisz produkty do przygotowania. Taki płyn sprawdzi się tak samo dobrze jak świeża woda.

Więcej o: