Pomidory po sezonie. Jak dodać im smaku? Tylko kilka kropel może przywrócić aromat warzywa

Najlepszy sezon pomidorowy za nami. Słodkie, czerwone i pulchne warzywo bez wątpienia w okresie zimowym traci na swoim smaku. Istnieje jednak domowy sposób, aby ponownie go podbić i aby cieszyć się jego aromatem znacznie dłużej. Tylko kilka kropel produktu z kuchennej szafki zdziała cuda.

Smak pomidorów nie zawsze jest taki, jakiego byśmy się spodziewali. Niestety, pomimo że warzywa zazwyczaj zawsze wyglądają apetycznie, gdy tylko ich spróbujemy może okazać się, że nie odczujemy słodkiego posmaku. Na szczęście istnieje trik, aby temu zaradzić. Niewielka ilość tego składnika przywróci przepyszny smak.

Dlaczego pomidory są bez smaku?

Na pewno nikt z nas nie byłby zadowolony gdy podczas jedzenia sałatki pomidorowej okazuje się, że jest pozbawiona smaku. Niestety jak wiadomo z raportu opublikowanego w "Nature Genetics" naukowcy odkryli, że za niewyrazistym smakiem pomidorów kryje się brakujący gen smaku. Porównali rośliny hodowane na masową skalę z tymi, które rosną na dziko. Jak się okazuje, badacze zaobserwowali, że na uprawach roślin, które trafiają do sklepu brakuje tysięcy genów obecnych w dzikich odmianach tego samego warzywa. Dlaczego takie zjawisko ma miejsce? Wyścig w uprawach dąży do tego, że producenci wykluczają z niektórych gatunków ten właśnie słodki posmak. Możemy przeczytać, że różnice wynikają z braku genu o nazwie TomLoxC. Zaledwie tylko kilka procent masowo uprawianych pomidorów ma go w sobie. Natomiast aż 91% pomidorów rosnących na dziko może pochwalić się nim w składzie.

Jak poradzić sobie z pomidorami bez smaku?

Produkt, który przywraca słodki smak pomidorów znajduje się już pewnie w niejednej kuchennej szafce. Jest nim ocet ryżowy i jedynie kilka kropel sprawi, że warzywo ponownie będzie pysznie smakować. Ocet można dodawać zarówno do sałatek jak i na plasterki pomidora ułożone na kanapce.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.