Przechowywanie pieczywa wzbudza niemałe emocje. Największa dyskusja prowadzona jest jednak nad jednym ze sposobów. Jest nim trzymanie chleba w lodówce. Dla jednych jest to idealny sposób wydłużenie trwałości i świeżości wypieku. Inni uważają, że tym trikiem przyspiesza się proces czerstwienia, a dodatkowo pleśń powstaje dużo szybciej.
Trzymanie pieczywa w chłodziarce jest praktyką, którą wykorzystuje się szczególnie latem. Wtedy temperatura w domu osiąga wysokie temperatury, a pieczywo ma skłonności to szybszego pleśnienia. Właśnie w takim wypadku najwięcej osób decyduje się na przechowywanie wypieków w chłodziarce. Trzeba jednak odpowiednio je do tego przygotować. W przeciwnym razie chleb nie tylko straci swój aromat czy zacznie czerstwieć. Może również nasiąknąć zapachami, które unoszą się w urządzeniu. Aby przechowywany wypiek mógł być świeży jak najdłużej zaleca się szczelnie zapakować go w folię, opakowanie do mrożonek lub do hermetycznego pojemnika. Dzięki takiej ochronie zapachy z lodówki do niego nie dotrą i dłużej pozostanie miękki i puszysty.
Inne metody przechowywania pieczywa
Mrożenie
Ta metoda jest równie często praktykowana i sprawdza się, gdy chleb nie jest jedzony bardzo szybko. Zamrożenie pieczywa gwarantuje świeżość za każdym razem gdy zdecydujemy się je odmrozić. Dodatkowo nie wiąże się to z dodatkowym marnowaniem żywności. Chleb można umieścić porcjami w woreczkach, umiejscowić w zamrażarce i wyjmować kiedy tego potrzebujemy.
Umieszczenie go w chlebaku
Ważne jest, aby co jakiś czas dokładniej zadbać o czystość tego miejsca i upewnić się, że ma ono dobrą cyrkulację powietrza. Dodatkowo jeśli decydujemy się na chlebak metalowy nie należy umiejscawiać go blisko ciepłych miejsc. Nie poleca się stawiania go w pobliżu piekarnika lub kuchenki.