Jak przechowywać chleb? Lodówka nie zawsze się sprawdzi poza tym wyjątkiem

Zdania na temat przechowywania pieczywa w lodówce są bardzo podzielone. Jedni mówią, że jest to wskazane, inni uważają, że jest to wielki błąd. Czas sprawdzić kto ma tak naprawdę rację.

Przechowywanie pieczywa wzbudza niemałe emocje. Największa dyskusja prowadzona jest jednak nad jednym ze sposobów. Jest nim trzymanie chleba w lodówce. Dla jednych jest to idealny sposób wydłużenie trwałości i świeżości wypieku. Inni uważają, że tym trikiem przyspiesza się proces czerstwienia, a dodatkowo pleśń powstaje dużo szybciej.

Kiedy i jak można przechowywać chleb w lodówce?

Trzymanie pieczywa w chłodziarce jest praktyką, którą wykorzystuje się szczególnie latem. Wtedy temperatura w domu osiąga wysokie temperatury, a pieczywo ma skłonności to szybszego pleśnienia. Właśnie w takim wypadku najwięcej osób decyduje się na przechowywanie wypieków w chłodziarce. Trzeba jednak odpowiednio je do tego przygotować. W przeciwnym razie chleb nie tylko straci swój aromat czy zacznie czerstwieć. Może również nasiąknąć zapachami, które unoszą się w urządzeniu. Aby przechowywany wypiek mógł być świeży jak najdłużej zaleca się szczelnie zapakować go w folię, opakowanie do mrożonek lub do hermetycznego pojemnika. Dzięki takiej ochronie zapachy z lodówki do niego nie dotrą i dłużej pozostanie miękki i puszysty.

Inne metody przechowywania pieczywa

Mrożenie

Ta metoda jest równie często praktykowana i sprawdza się, gdy chleb nie jest jedzony bardzo szybko. Zamrożenie pieczywa gwarantuje świeżość za każdym razem gdy zdecydujemy się je odmrozić. Dodatkowo nie wiąże się to z dodatkowym marnowaniem żywności. Chleb można umieścić porcjami w woreczkach, umiejscowić w zamrażarce i wyjmować kiedy tego potrzebujemy.

Umieszczenie go w chlebaku

Ważne jest, aby co jakiś czas dokładniej zadbać o czystość tego miejsca i upewnić się, że ma ono dobrą cyrkulację powietrza. Dodatkowo jeśli decydujemy się na chlebak metalowy nie należy umiejscawiać go blisko ciepłych miejsc. Nie poleca się stawiania go w pobliżu piekarnika lub kuchenki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA