Drewniane łyżki jak nowe - domowy i szybki sposób na ich wyczyszczenie. Ten jeden produkt zdziała cuda

Drewniane akcesoria to stałe elementy wyposażenia kuchni. Niestety ich wielką wadą jest szybkie brudzenie się. Można temu zaradzić i to domowymi sposobami. Produkt, który działa najlepiej znajduje się już w kuchni. Podpowiadamy co to takiego.

Drewniane łyżki, szpatułki lub inne akcesoria nie tylko pomagają w gotowaniu. Można powiedzieć, że są dobrymi elementami, które traktowane są jako dekoracje wnętrz. Powieszone na kuchennych ścianach lub ułożone w pojemnikach doskonale dodają klimatu pomieszczeniu. Niestety używane czy nie mogą zbierać na sobie kurz lub nieczystości. Dodatkowo nieodpowiednio czyszczone i przechowywane mogą ciemnieć. Przez to właśnie tracą na swoim uroku, wyglądzie i częściej trafiają do kosza. Za pomocą tego produktu łyżki będą jak nowe, a ty zaoszczędzisz na nowych akcesoriach.

Domowy sposób na brudne drewniane łyżki

Drewniane akcesoria to jedne z najpraktyczniejszych przyrządów kuchennych. Nie rysują naczyń, dobrze wyglądają i można ich użyć do każdego gotowania. Niestety są siedliskiem bakterii i szybko się brudzą. Dodatkowo podatne są na pochłanianie zapachów, są skłonne do zabrudzeń, a także do przesiąkania tłuszczem i kolorem z potraw. Aby temu zaradzić, należy wspomóc się domowymi sposobami. Skuteczną metodą na czyszczenie takich przyrządów jest użycie cytryny i soli gruboziarnistej. Wystarczy, że drewnianą łyżkę posypiesz solą i będziesz nacierać połową cytryny. Kolejnym krokiem jest klasyczne umycie jej wodą z płynem do naczyń. Sól pomaga z pozbyciem się zabrudzeń, a sok z cytryny rozjaśni drewno. Dodatkowym atutem użycia cytryny jest to, że pozostawi po sobie świeży zapach. Takie połączenie sprawi, że drewno będzie jak nowe.

Co zrobić, aby drewno służyło nam jak najdłużej?

Oprócz odpowiedniego czyszczenia ważne jest, aby dobrze zabezpieczyć drewno na przyszłość. Nie trzeba używać do tego specjalnych specyfików. Rozwiązanie znajduje się już w kuchennej szafce. Aby drewniane akcesoria służyły w kuchni jak najdłużej należy natrzeć je oliwą lub olejem. Niewielka ilość tłuszczu sprawi, że przyrządy nie będą tak wchłaniać zapachów i nie będą przybierać koloru potrawy. Dzięki takiemu zabiegowi długo pozostaną świeże.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.