Tym sposobem przedłużysz świeżość ciasta nawet o kilka dni. Wystarczą dwa kawałki i wykałaczki

Ciasta często są pieczone w każdym domu. Urodziny, imieniny, a także zbliżające się święta to idealne okazje na przygotowanie słodkości. Jednak co zrobić, aby po pokrojeniu nie stały się suche jak wiór? Z pomocą przychodzi niespodziewany produkt. Potrzebujesz tylko dwóch kawałków.

Torty i inne wypieki są uwielbiane w wielu domach. Przygotowywane są one na różne okazje. Niedługo znów miksery i piekarniki pójdą w ruch, ponieważ wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. To wtedy decydujemy się na pieczenie kilku różnych ciast. Najpopularniejsze, które królują na polskich stołach to strucla makowa, piernik, a także sernik wigilijny.

Przygotowując więcej niż jedno ciasto zwiększamy ryzyko, że nie zostanie ono tak szybko zjedzone. Przez okres, w którym będzie czekało na konsumpcję może się niestety wysuszyć. Istnieje jednak sposób, by to opóźnić.

Jak zachować świeżość pokrojonego ciasta?

Torty i inne wypieki mają to do siebie, że po pokrojeniu twardnieją i wysychają. Spożycie ich jest możliwe, lecz dużo przyjemniej zjada się te ciasta, które są świeższe. Sprawdzonym, lecz mało znanym sposobem na zabezpieczenie tortów lub innych ciast jest użycie pieczywa. Dzięki temu trikowi kolejna pokrojona porcja nie będzie twarda i sucha.

Wystarczy, że sięgniemy po kromki chleba tostowego i wykałaczki. Przykładamy chleb do części wypieku, z którego wcześniej kroiliśmy kawałki i za pomocą wykałaczek go przymocowujemy. Tak zabezpieczony tort lub ciasto dłużej zachowa świeżość i wilgotność. Po każdym odkrojonym kawałku należy powtórzyć czynność.

Na swoim profilu na Facebooku TidyMom pokazała jak może wyglądać wykorzystanie tej techniki.

Inny sposób na przechowywanie ciast

Inną, popularniejszą metodą jest użycie folii aluminiowej i włożenie wypieku do lodówki lub plastikowego opakowania. Ten trik stosowany jest częściej i sprawdza się tak samo dobrze, jak użycie chleba tostowego.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.