Nikogo nie zdziwi to, że posiłki na zapas przygotowuje większość osób. Gotowanie i smażenie na kilka dni to zarówno oszczędność czasu, jak i energii. Jednak nie wszyscy są świadomi tego, jak długo mogą przebywać w lodówce poszczególne produkty. Na szczęście swoją wiedzą dzielą się w internecie eksperci, którzy pomagają znaleźć odpowiedzi na takie pytania.
Martyna Szpaczek jest magistrem dietetyki. Jak o sobie mówi:
Jestem osobą chorą na mukowiscydozę. Dietetyka i zdrowe żywienie są moją pasją. Mimo codziennej walki z chorobą staram się wkładać całe serce w jakość produktów i usług, ponieważ uwielbiam pomagać innym i widzieć, jak ich wyniki zdrowotne się poprawiają, a oni sami czują się lepiej!
Na swoim profilu na TikToku pokazuje i doradza, jak prawidłowo i zdrowo się odżywiać. Na jednym z filmików wyjaśniła, jak długo należy przechowywać już ugotowany makaron. Rozwiewa w nim wszelkie wątpliwości co do tej kwestii. Jej zdaniem najlepszy czas to od 3 do 4 dni. W tym czasie jest bezpieczny do spożycia i nie wdają się tam żadne bakterie.
Aby makaron był odpowiednio zabezpieczony, należy umieścić go w pudełku i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Dla niektórych ta wiadomość była niemałym zaskoczeniem. Pod filmem znajdują się różne komentarze, które pokazują, że film był trafiony w punkt i bardzo potrzebny.
Ooo dobrze wiedzieć, ja boję się podać córce na drugi dzień i zawsze gotuje jej nowy.
To jest genialne. Muszę chyba to sprawdzić.
Mam przed oczami teraz tiktoki, gdzie ludzie robią meal prep na siedem dni i w każdym dniu jest ugotowany już makaron.