Popełnisz te błędy a sałatka jarzynowa wyjdzie niesmaczna. Niektórzy robią to notorycznie

Sałatka jarzynowa to klasyk i królowa polskich stołów. Nigdy nie może jej zabraknąć podczas rodzinnych imprez czy świąt. Jednak nie zawsze może wyjść ona tak jakbyśmy chcieli. Spowodowane może to być tymi błędami. Sprawdź, czy przypadkiem ich nie popełniasz.

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia klasyka odświętnego stołu. Sposób jej przyrządzania jest banalnie prosty, a w jej skład wchodzą w większości warzywa. Jej smak to kombinacja słodkiego, słonego i kwaśnego aromatu, który nadawany jest przez różne składniki. Pomimo że samo jej przygotowanie nie należy do najtrudniejszych może wydarzyć się tak, że jej szykowanie może okazać się fiaskiem. Dlaczego tak się dzieje? Prawdopodobnie jest to wina tych popełnianych błędów. Trzeba pamiętać, że nawet jedno potknięcie może sprawić, że smak potrawy będzie zupełnie inny niż oczekiwaliśmy.

Błędy podczas przygotowywania sałatki jarzynowej

#1 Mdły, niewyrazisty smak

Wiele osób, które przygotowuje potrawę martwi się o jej mdły i mało wyrazisty smak. Może być to spowodowane nieodpowiednimi składnikami i przyprawami. Niektórzy również sądzą, że aby sałatka miała swój niepowtarzalny smak musi zostać przygotowana nieco wcześniej niż inne potrawy. Dlaczego? Wszystkie zawarte w niej produkty powinny dokładnie się z sobą połączyć i "przegryźć". Sałatka ta łączy z sobą bardzo dużo różnych smaków. Jabłko, marchew i zielony groszek nadają jej słodkości. Ogórek konserwowy zapewnia lekki kwaśny posmak, a ziemniaki dodają konkretu. Wszystko w jedną całość spaja majonez, a przyprawy dodają dodatkowego smaku. Aby potrawa była odpowiednio dobra konieczne jest przyrządzenie jej w odpowiednim czasie. Zazwyczaj potrzebuje ona kilku godzin, aby mogła smakować tak jak ją pamiętamy.

#2 Zbyt drobno lub zbyt grubo pokrojone składniki

Tekstura sałatki powinna być zawsze taka sama. Oznacza to, że pod językiem powinniśmy poczuć miękkość, twardość, chrupkość, a także aksamitność. Kiedy składniki będą nieodpowiednio pokrojone wszystko to się zaburzy. Gdy zrobimy to za drobno, wszystko się rozpadnie i zrobi się papka, natomiast gdy będzie za grubo nie będziemy czerpać z jedzenia takiej przyjemności. Aby ułatwić sobie krojenie można założyć, że optymalną grubością produktów będzie 1 centymetr.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa vivooo / Shutterstock

#3 Nieodpowiednie proporcje

Oczywiste jest to, że na smak sałatki wpływają warzywa i ich proporcje. Gdy damy któregoś z nich za dużo lub za mało wtedy wybija się smak innych składników. Najprostszym sposobem, aby sałatka jarzynowa wyszła idealna jest dodanie wszystkich produktów tyle samo. Przydać się do tego może waga kuchenna, a jeśli takiej nie posiadasz możesz odmierzać warzywa i owoce za pomocą szklanki.

#4 Zły czas przygotowania

Wspomnieliśmy już o tym, że aby sałatka mogła osiągnąć swój finalny, dobry smak należy przygotować ją wcześniej. Nie można jednak z tym przesadzać. Potrzebuje ona zaledwie kilku godzin na połączenie wszystkich smaków. Ważne jest, aby zapamiętać, że warzywa znajdujące się w sałatce mają swój czas na spożycie. Dlatego najodpowiedniejszym czasem na konsumpcję potrawy jest 48 godzin od jej przygotowania. Po tym czasie zaczyna się proces fermentacji warzyw i owoców.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.