Bez tych umiejętności nie będziesz dobrze gotować. Gordon Ramsay zdradza top 5 czynności

Podstawowe umiejętności kulinarne powinien mieć każdy. S kuchni Gordon Ramsay wie jakie czynności przydadzą się każdemu. Przekazał on top 5 technik, które powinien znać każdy. Sprawdź, czy poprawnie je wykonujesz.

Gotować na jak najwyższym poziomie chciałby każdy i to nic dziwnego. Umiejętności kulinarne są bardzo cenione nie tylko, wtedy gdy chce się zdobyć pracę w restauracji. W zaciszu swojego domu również można popisywać się różnymi technikami i zaskakiwać wszystkich. Gorgon Ramsay pokazał sposoby na to, aby zrobić pierwszy krok do lepszego gotowania. Na swoim kanale YouTube udostępnił materiał, na którym krok po kroku tłumaczy co zrobić, aby umiejętności kucharskie podnieść na wyższy poziom.

Sprawdzone techniki gotowania Gordona Ramsaya

#1 Siekanie cebuli

Kucharz na początku nagrania dzieli się słusznym spostrzeżeniem na temat płakania podczas krojenia cebuli. Mówi on, że płacz będzie mniej intensywny, kiedy nie odetniemy w pierwszej kolejności korzenia. Dzięki temu warzywo puści soki dużo później. Kolejna wskazówka dotyczy szatkowania jej. Pierwszym krokiem jest przecięcie cebuli na pół, a później jej cienkie krojenie po długości. Następnie przetnij ją od środka ponownie na pół i poszatkuj na małą kostkę. Ta technika gwarantuje, że cebula nie rozpadnie się podczas krojenia.

#2 Gotowanie ryżu

Podstawowym krokiem ugotowania wybitnie dobrego ryżu jest jego wypłukanie pod zimną wodą. Dzięki temu po obróbce nie będzie on papką, a jego struktura się niewiele zmieni. Po opłukaniu umieść go w garnku i dodaj kilka nasion kardamonu oraz anyż gwiazdkowaty. Dopraw go solą i pieprzem, zalej wodą i postaw na ogniu. Jak mówi Gordon

Gotuj go na wolnym ogniu przez 8–10 minut. To sekret gotowania wspaniałego ryżu – pozwól mu gotować się na parze. Nie podnoś pokrywki!

Po ugotowaniu wyjmij wszystkie nasiona i wymieszaj ryż.

#3 Pozbycie się skóry i ości z ryby

W pierwszej kolejności zadbaj o to, aby nóż był dość giętki i naostrzony. Teraz możesz przejść do odcinania skóry od mięsa. Zacznij od końca ryby i zrób małe nacięcie układając nóż prawie równolegle do skóry. Ma on wejść idealnie między skórę, a mięso ryby. Następnie chwyć za skórę i pociągnij ją do siebie. Ułatwia to przesuwanie noża i cięcie. W tym samym czasie tnij nożem rybę.

Kiedy skóra została ściągnięta, ułóż rybę do góry miejscem, gdzie ona się znajdowała. Odsłonią się wtedy ości, które należy wyciągnąć. W tej czynności bardzo pomocna będzie pęseta. To nią spróbuj się ich pozbyć.

#4 Ostrzenie noża

Naostrzony sprzęt jest bardzo ważny podczas gotowania. Sam Gordon Ramsay powiedział

Tępy nóż jest niebezpieczniejszy niż ostry. Ostrz (nóż) przed każdym użyciem- w tym tkwi sekret. Rób to pod kątem 45 stopni w stosunku do ostrzałki. Koniecznie trzymaj palce za metalowym zabezpieczeniem. Zacznij od początku ostrza i przesuń całą krawędź po ostrzałce w kierunku końca.

#5 Bezbłędnie ugotowany makaron

Ugotowanie idealnego makaronu szczególnie na początku nauki gotowania może sprawiać niemałe trudności. Czasem wyjdzie za twardy, a czasem za bardzo się rozpada. Na pomoc przychodzi technika szefa kuchni.

Pierwszym krokiem jest wlanie zimnej wody do garnka i doprawienie jej solą jeszcze przed zagotowaniem. Następnie wlej odrobinę oleju. Umieść makaron w wodzie, poczekaj aż zmięknie i pomieszaj go. Aby wyszedł on bezbłędnie Gordon poleca użycie zegara do obliczania czasu gotowania.

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA