Z dnia na dzień zbliżamy się do okresu w roku, gdy smażenie ryb w większych ilościach będzie na porządku dziennym. Przecież to ona jest głównym produktem, który najczęściej widzimy na wigilijnym stole. Jednak pomimo dobrego smaku tego produktu walka toczy się między nami, a nieprzyjemnych zapachem podczas jego przygotowywania. Taka rybna woń może utrzymywać się w powietrzu przez nawet kilka godzin i może przeszkadzać w gotowaniu innych potraw. W takim przypadku żaden okap lub przewietrzenie pomieszczenia świeżym powietrzem nie wystarczy. W zaistniałej sytuacji trzeba sięgnąć po inne sprawdzone sposoby na pozbycie się tego intensywnego zapachu.
Dla jednych oczywiste jest to, że przy smażeniu lub gotowaniu intensywnie pachnących potraw należy mieć otworzone okno. Inną metodą jest włączony okap, który zbiera do środka opary z dania. Jednak nie zawsze te dwa sposoby okazują się takie skuteczne. Aby rybna woń nie unosiła się w pomieszczeniach przez kolejne kilka godzin należy przygotować specjalną mieszkankę. Składa się ona z wody, octu, owoców cytrusowych i mocno pachnących przypraw. Idealnie sprawdzają się do tego kawałki cytryny i pomarańczy, a także goździki. Wszystkie wymienione produkty trzeba umieścić na patelni lub w garnku i przez kilka minut gotować bez przykrycia. Wytworzy się z nich zapach dzięki, któremu woń ryby będzie tylko wspomnieniem. Taka mieszanka działa w bardzo szybkim tempie. Zdecydowanie zalicza się do najskuteczniejszych metod.