Zagotuj to na patelni a pozbędziesz się zapachu smażonej ryby. Ten sposób działa już po kilku minutach

Przygotowywanie smacznej ryby pozostawia po sobie niemałe szkody w postaci zapachu, który unosi się w całym domu. Istnieje jednak sposób na to, aby szybko i skutecznie się go pozbyć. Wystarczy ta mieszanka i kilka minut gotowania.

Z dnia na dzień zbliżamy się do okresu w roku, gdy smażenie ryb w większych ilościach będzie na porządku dziennym. Przecież to ona jest głównym produktem, który najczęściej widzimy na wigilijnym stole. Jednak pomimo dobrego smaku tego produktu walka toczy się między nami, a nieprzyjemnych zapachem podczas jego przygotowywania. Taka rybna woń może utrzymywać się w powietrzu przez nawet kilka godzin i może przeszkadzać w gotowaniu innych potraw. W takim przypadku żaden okap lub przewietrzenie pomieszczenia świeżym powietrzem nie wystarczy. W zaistniałej sytuacji trzeba sięgnąć po inne sprawdzone sposoby na pozbycie się tego intensywnego zapachu.

Sposób na pozbycie się zapachu ryby z mieszkania

Dla jednych oczywiste jest to, że przy smażeniu lub gotowaniu intensywnie pachnących potraw należy mieć otworzone okno. Inną metodą jest włączony okap, który zbiera do środka opary z dania. Jednak nie zawsze te dwa sposoby okazują się takie skuteczne. Aby rybna woń nie unosiła się w pomieszczeniach przez kolejne kilka godzin należy przygotować specjalną mieszkankę. Składa się ona z wody, octu, owoców cytrusowych i mocno pachnących przypraw. Idealnie sprawdzają się do tego kawałki cytryny i pomarańczy, a także goździki. Wszystkie wymienione produkty trzeba umieścić na patelni lub w garnku i przez kilka minut gotować bez przykrycia. Wytworzy się z nich zapach dzięki, któremu woń ryby będzie tylko wspomnieniem. Taka mieszanka działa w bardzo szybkim tempie. Zdecydowanie zalicza się do najskuteczniejszych metod.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.