Data ważności i data przydatności. Jaka jest różnica i której należy przestrzegać?

Przeglądanie zapasów wiąże się ze sprawdzeniem, czy produkty dalej są odpowiednie do spożycia. Na opakowaniach można bowiem znaleźć dwa stwierdzenia, które nie do końca każdy rozumie. Czym jest data ważności, a czym data przydatności? Odpowiadamy.

Przeglądając swoje domowe zapasy można natknąć się na produkty spożywcze, które mogą wydawać się już po prostu zepsute. Czym się w takiej sytuacji najczęściej sugerujemy? Datą, która znajduje się na tyle każdego opakowania. To ona zdaniem niektórych określa, czy jedzenie jest jeszcze zdatne do spożycia, czy nie. W tym artykule dowiesz się jak odpowiednio odczytywać te dwie daty i o czym one mówią.

Data ważności - co ona mówi?

Data ta nie określa samej ważności produktu, a tylko sugeruje termin, do którego zaleca się go spożyć. Na produktach najczęściej znajdziemy takie określenie jak "należy spożyć do" i umieszcza się go na szybko psujących się rzeczach. Możemy przeczytać to na rybach, czy wyrobach mięsnych. Po upłynięciu tego terminu nie można wykluczyć szkodliwego wpływu żywności. Dlatego sprzedawcy takich produktów nie mogą ich sprzedawać po upłynięciu tej daty.

W sklepach produkty spożywcze, które są po dacie ważności trzeba bezwzględnie i natychmiast zutylizować. Nie mogą być one dalej sprzedawane.

Data przydatności - co ona mówi?

Data przydatności oznacza, że producent produktu gwarantuje zachowanie pewnych jego cech do określonej daty. Oznacza to, że po jej przekroczeniu produkt może utracić jakąś część swoich właściwości, a także może zmienić swój aromat lub kolor. Jednak kluczowe jest to, że może to zrobić, ale nie musi. Nie oznacza to, że po upływie tego terminu żywność jest już zepsuta lub szkodliwa dla organizmu. Aby stwierdzić, czy produkt jest jeszcze zdatny do spożycia można wykorzystać swoje zmysły. Jeśli żywność ma nietypowy smak, kolor, konsystencję lub zapach warto z niego zrezygnować.

Producenci jednak zabezpieczają się na wypadek, gdyby klienci nie stosowali się do sposobu przechowywania produktów. Dlatego daty przydatności określane są na krótsze, niż faktycznie to ma miejsce.

Sklepy z żywnością, której data przydatności jest ku końcowi zazwyczaj przeceniają towar, który można kupić za dużo niższą cenę. W ten sposób walczą z marnowaniem produktów. Dodatkowo sprzedawca musi kontrolować stan produktów. Jest tak, dlatego że kupujący, nawet jeśli świadomie kupuje żywność z wygasającą datą może nadal posługiwać się prawem do reklamacji, gdy produkt nie spełnia standardów jakości.

Więcej o:
Copyright © Agora SA