Tych sposobów nie ma w przepisach. Jeśli tego nie zrobisz odpowiednio wcześnie zjesz karpia o posmaku mułu

Święta bez karpia w wielu domach nie miałyby prawa bytu. To ryba, która jest tradycją polskich stołów. Niestety bardzo często jej smak bardziej przypomina muł niż rybę. Dlatego warto dowiedzieć się jak uniknąć takiej kulinarnej klęski. Zdradzamy kilka sposobów.

Dla jednych wybitnie smaczny, dla innych mógłby nie istnieć. Ile ludzi tyle smaków, ale ci, którzy twierdzą, że karp jest niesmaczny może nie spotkali się z jego odpowiednią obróbką. Pomimo że wiele osób wie o istnieniu jego nieprzyjemnego posmaku, mało kto jest świadomy jak się go pozbyć. Nie jest to bowiem informacja, która zamieszczona jest pod każdym przepisem na rybę. My podpowiadamy jak wyeliminować błotny aromat i cieszyć się smakiem potrawy w pełni. Jednak jest mały haczyk w każdym tym sposobie. Musi on być odpowiednio wcześnie zastosowany. W innym przypadku nie zadziała tak jak powinien.

Sposoby na pozbycie się posmaku mułu z karpia

Tak jak już wspomnieliśmy, aby ryba była smakowita trzeba ją odpowiednio przyrządzić. Potrzebny do tego będzie czas, cierpliwość, mleko albo warzywa.

#1 Maczanka w mleku

Rybę, którą będziemy chcieli zjeść należy najlepiej dzień wcześniej umieścić w misce z mlekiem. Taką maczankę włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij karpia z mleka i przyrządź w ulubiony dla siebie sposób. Ta metoda gwarantuje, że nieprzyjemny aromat pójdzie w zapomnienie.

#2 Okłady z warzyw

Drugą metodą jest obłożenie ryby w duże ilości warzyw. Do tego będziesz potrzebować marchwi, pora, czosnku, pietruszki i selera. Wszystko odpowiednio przemyj, obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane warzywa połóż dookoła ryby, wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin.

#3 Obłożenie cebulą

Cebula dzięki swojej intensywności poradzi sobie z każdym zapachem zastępując go swoim. Kilka warzyw obierz i pokrój. Następnie umieść rybę do miski i zakryj ją cebulą. Aby mieć pewność, że zapach i smak mułu zniknie możemy posypać całość majerankiem i bazylią. Wtedy zapachów będzie więcej i będą większe szanse na ich przegryzanie się. Miskę z zawartością wstaw do lodówki i także pozostaw na kilka godzin.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.