Hardcorowe torty Renata Agzamova. Cukiernik ma rozmach, talent i miliony rubli na koncie

Renat Agzamov to rosyjski cukiernik tatarskiego pochodzenia, który robi niesamowite torty. Jego słodkie konstrukcje zna cały świat, a swoimi osiągnięciami chętnie dzieli się na Instagramie. Każdy jego tort zasługuje na wielkie "WOW".

Więcej ciekawostek z kulinarnego świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Renat Agzamov urodził się 13 kwietnia 1981 roku w Kijowie i zainteresowanie gotowaniem wykazywał już od najmłodszych lat. W wieku 21 lat zdobył mistrzostwo wśród lokalnych cukierników w Soczi. Jeszcze w tym samym roku przeniósł się do Moskwy i tam szkolił swój warsztat cukierniczy. Podczas studiów, jeden z profesorów miał o nim powiedzieć: "Zostanie nie tylko cukiernikiem, ale wielkim cukiernikiem". Renat prowadzi swój własny biznes cukierniczy. Przez swoich klientów jest określany mianem "króla ciast", a wśród nich nie brakuje gwiazd show-biznesu, uznanych biznesmenów, a także głów państw.

 

Torty Renata są naprawdę niesamowite i przypominają dzieła sztuki. Wśród prac cukiernika znajdziemy m.in. słodką wersję meczetu Hagia Sophia, egipskiego Sfinksa, domek na kurzej łapce oraz podobiznę Mojżesza. Wszystkie torty mają wiele poziomów lub nietypowy kształt. Cieszą się popularnością wśród wystawnych uroczystości oraz hucznych wesel, gdzie są niebanalną atrakcją.

 

Torty Agzamova nie tylko niesamowicie wyglądają, ale także smakują, dzięki starannej selekcji produktów. W firmie Agzamova pracuje ponad 100 świetnie wyszkolonych pracowników. Sam Renat przyznaje, że nie boi się wyzwań i podczas tworzenia ciast nie ma dla niego barier, a najważniejsza jest koncepcja i efekt. 

Barszcz czerwony (zdj. ilustracyjne)Barszcz czerwony z 1985 roku. Jego sekretem jest szklanka aromatycznego soku

Więcej o: