Sprawdzone sposoby na kupienie dobrej ryby. Musisz to wiedzieć przed świętami. Spojrzenie w oczy powie wiele

Zakup zdrowej i dobrej ryby czasem wymaga od na zczególnej uwagi. Warto wtedy wykorzystać zmysły, takie jak wzrok i węch. Jak zminimalizować ryzyko kupienia zepsutego produktu? Przedstawiamy sprawdzone sposoby.

Upragnione przez wszystkich święta zbliżają się wielkimi krokami. Dania, które podawane są na wigilijnym stole, mają najczęściej jeden wspólny składnik. Jest nim ryba, która w tym okresie podawana jest na różne sposoby. Najpopularniejszy jest karp, który, zdaniem niektórych, swoim smakiem bije na głowę wszystkie inne ryby. Jednak jak dobrze wybrać rybę, aby nie rozczarować się jej smakiem przy świątecznym stole? Znamy kilka sprawdzonych metod, które możesz zastosować w sklepie i na targu.

Sposoby na sprawdzenie świeżości ryb

1. Zapach to podstawa

Najprostszym sposobem, aby dowiedzieć się, czy ryba jest świeża jest jej powąchanie. Jeśli poczujesz przykry zapach oznacza to, że nie powinieneś jej kupować. Woń, jaką wydziela ryba, to zapach morskiej lub słodkiej wody. Inne zapachy, które można wyczuć, należy traktować jako niepokojące.

Aby najskuteczniej sprawdzić zapach w przypadku wypatroszonej ryby, rozchyl ją delikatnie i powąchaj wnętrze. Jeśli nie będzie przyjemny, zrezygnuj z zakupu.

2. Spójrz na skrzela

Kolejnym sposobem, który jest do wykorzystania od ręki, jest spojrzenie na skrzela ryby. Zdrowe części powinny mieć krwistoczerwoną lub różową barwę. Wszystko zależy od gatunku ryby. Dodatkowo nie powinno być plam ani żadnych uszkodzeń

3. Oczy powiedzą wszystko

Rybie oko ma to do siebie, że jest jej zwierciadłem, w którym zobaczymy świeżość. Jakie powinno być? Przede wszystkim wypukłe, wyraziste i błyszczące. Jeśli zauważysz, że jest mętne, za mgłą, mało wyraziste lub zapadnięte, lepiej zrezygnuj z jej zakupu.

4. Sprężystość skóry jest bardzo ważna

Spojrzenie na skórę ryby również bardzo dużo może nam o niej powiedzieć. Powinna być jasna i delikatna w dotyku. Jeśli po dotknięciu czujesz, że jest matowa lub za bardzo kleista, lepiej ją odłożyć. Co więcej, jeśli naciśniesz na nią palcami, nie powinno być po nich śladu. Łuski nie powinny ukazywać uszkodzeń i powinny dobrze przylegać do całej ryby.

5. Ostatnie spojrzenie na ości

W tym przypadku, jeśli ości dobrze przylegają do mięsa oznacza to, że ryba jest naprawdę świeża. Jeśli jednak niepokojąco od niego odstają, wybór tej ryby nie jest najlepszą decyzją.

6. Ostateczny test

Jeśli jakimś sposobem zakupiłeś rybę, nie sprawdzając jej wyżej podanymi metodami i boisz się, że może być nieświeża, istnieje ostatni sposób, który wykonasz w domu. Należy wlać wodę do miski i włożyć do niej rybę. Jeśli opadnie na dno, oznacza to, że jest świeża. Jeśli jednak będzie unosić się na powierzchni, lepiej się jej pozbyć.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.