Została uznana za dziedzictwo ludzkości. "250 gramów magii i doskonałości"

Doskonale znana na całym świecie francuska bagietka została doceniona przez UNESCO. Organizacja zdecydowała o wpisaniu pieczywa na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. Prezydent Francji Emmanuel Macron nazwał bagietkę "250 g magii i doskonałości w naszym codziennym życiu".

Więcej najnowszych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

UNESCO o wpisaniu bagietki na listę poinformowało 30 listopada. Charakterystyczne pieczywo trafiło tam jako integralna część francuskiej kultury i niematerialnego dziedzictwa ludzkości. Dyrektor generalna UNESCO Audrey Azouley w rozmowie z CNN powiedziała, że chroniony status bagietki to wyraz uznania dla tradycji i rzemiosła oraz gwarancja, że sposób wypiekania tego pieczywa jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Pieczywo z marketuMrożenie mrożeniu nierówne. O co chodzi z pieczywem z marketów?

Dodała, że Francja poświęciła sześć lat na zebranie wymaganej dokumentacji, zanim złożyła wniosek do UNESCO o wpisanie bagietki na listę.

To sprawi, że ludzie zorientują się, że zwyczajna bagietka, którą bardzo dobrze znają, jest czymś cennym. (...) Ważne, żeby społeczeństwo miało tę świadomość

- zaznaczyła Azouley.

Bagietka dołączyła tym samym do niezwykle zacnego kulinarnego grona. Na liście są już: sposób wypieku pizzy neapolitańskiej, koreańskie kimchi, belgijska kultura picia piwa, kawa arabska oraz dieta śródziemnomorska.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Z czego robi się tradycyjną bagietkę?

Francuskie bagietki sprzedawane są w przeróżnych wersjach, jednak te najbardziej tradycyjne powinno robić się tylko z czterech składników. Do wypieku wystarczą:

  • mąka pszenna,
  • woda,
  • sól,
  • zakwas lub drożdże.

ZakwasJak zrobić zakwas na chleb? Nie musisz przepłacać w piekarni za pieczywo

Bagietka powinna być wypiekana na miejscu, w piekarni. Jak podaje polsatnews.pl, co roku we Francji piecze się ponad sześć miliardów tego pieczywa. Branża przeżywa jednak pewien kryzys. Rocznie znika około 400 piekarni rzemieślniczych. Polsat zauważa, że od 1970 roku ich liczba zmniejszyła się o 20 tysięcy - z 55 do 35. Winą za ten stan rzeczy obarcza się między innymi rosnącą liczbę supermarketów, w których również sprzedawane jest pieczywo.

Źródło: CNN, polsatnews.pl

Więcej o: