Dlaczego ogórki i inne warzywa w sklepach są owinięte folią? Powód jest nie jeden, a pięć. Nie wszystkie oczywiste

Z pewnością nie raz zauważyliście w sklepie ogórki szklarniowe czy inne warzywa (np. brokuły) lub owoce, które zostały zapakowane w folię. Wiele osób ten widok może niepokoić, biorąc pod uwagę wszelkie doniesienia o tym, jak nasze życie zdominowane jest przez plastik i jak bardzo zaśmiecamy nim planetę. Okazuje się jednak, że owijanie niektórych warzyw i owoców w ten sposób ma konkretne uzasadnienie, co wyjaśniła w rozmowie z Haps.pl ekspertka z Instytutu Ogrodnictwa - Państwowego Instytutu Badawczego.

Więcej artykułów z komentarzami ekspertów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

O komentarz w kwestii opakowywania ogórków, oraz niektórych innych warzyw czy owoców, poprosiłam dr Annę Wrzodak z Pracowni Przetwórstwa i Oceny Jakości Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego. Specjalistka zwróciła uwagę, że taki zabieg w handlu detalicznym stosuje się nie tylko w przypadku ogórków szklarniowych, lecz także np. brokułów, kalafiorów, kapusty głowiastej, kapusty pekińskiej, sałat kruchych, melonów czy pomelo.

Zobacz wideo Czy ogórków nie można jeść razem z pomidorami?

Dlaczego ogórki pakuje się w folię? Jest kilka przyczyn

Po co jednak się to robi? Dr Wrzodak wymieniła aż pięć powodów. Pierwszy z nich, podstawowy, to zabezpieczenie warzyw przed nadmierną utratą wody oraz przedłużenie ich świeżości.

Folia ogranicza intensywność procesu transpiracji, a należy pamiętać że np. ogórek zawiera ponad 97 proc. wody. Ponadto warzywa dłużej zachowują swoją świeżość (ogórek szklarniowy nawet do 2 tygodni)

- wyjaśnia.

Ogórek szklarniowy to również warzywo bardzo wrażliwe na działanie etylenu. - Dlatego pokrycie owoców opakowaniem jest wystarczająca barierą dla etylenu wydzielanego przez np. jabłka czy banany - tłumaczy ekspertka. Etylen przyspiesza bowiem proces dojrzewania i starzenia warzyw i owoców, przez co szybciej mogą się zepsuć. 

Kolejny powód to certyfikowanie warzyw. Takie produkty - bio i ekologiczne - nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z innymi warzywami. Folia ma zapobiegać przenikaniu do nich środków ochrony roślin z warzyw uprawianych w sposób tradycyjny.

W folię zapakowane są też zazwyczaj ogórki szklarniowe, które importuje się z innych krajów, np. z Hiszpanii. - Ułatwia to transport takich owoców i zabezpiecza przed mechanicznymi uszkodzeniami - wyjaśnia dr Anna Wrzodak.

Ostatni powód, chyba najbardziej prozaiczny, to podejście kupujących. - Klienci preferują warzywa owinięte w folię, gdyż wyglądają estetyczniej i bezpieczniej ze względów higienicznych - zauważa specjalistka.

Więcej o: