Odpowiednie parzenie herbaty nie tylko wpływa na jej smak. Bosacka podpowiada jak to robić dobrze

Herbata towarzyszy przy okresie zimowym wielu osobom. Nie tylko rozgrzewa, a także cieszy dobrym smakiem i aromatem. Katarzyna Bosacka podpowiada jak odpowiednio ją parzyć, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.

Pyszna, aromatyczna i gorąca herbata to napar, bez którego niektórzy nie potrafią przeżyć dobrego dnia. Kolorowe opakowania i smaki kuszą swoim wyglądem w każdym sklepie. Jednak trzeba pamiętać, że aby cieszyć się dobrą herbatą trzeba stosować się do kilku zasad przy jej wybieraniu i parzeniu. Każde jej przygotowanie powinno obejmować kilka podstawowych, lecz kluczowych reguł. Dzięki temu wyjdzie ona najlepsza. Na początku trzeba zwrócić dużą uwagę na to, w jakim urządzeniu się ją przygotowuje. Odpowiedni i dobry czajnik również może gwarantować sukces.

O tym, jaki sprzęt wybrać opowiedziała Katarzyna Bosacka w filmie na swoim kanale "EkoBosacka". To tam zdradziła, na co powinno się zwrócić uwagę.

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Jak odpowiednio wybrać czajnik według Katarzyny Bosackiej?

Sprzętu do parzenia herbaty można znaleźć na rynku bardzo dużo. Każdy czajnik ma w sobie coś wyjątkowego, jednak przy jego kupowaniu warto wziąć pod uwagę kilka spraw. Jakie to są rzeczy?

#1 Zadbaj o wielkość

Przy oszczędnym parzeniu herbaty warto wziąć pod uwagę wielkość czajnika. Wybór tego, który jest większy może okazać się bardzo dobry. Dzięki temu przy większej ilości robionego napoju wlewa się do niego dużo wody, a to sprawia, że zarówno czas, jak i energia są oszczędzane. Z takim urządzeniem nie trzeba wykonywać tej czynności wiele razy.

#2 Czajnik będący termosem

Bosacka w swoim materiale wspomina również o czajniku, który zbudowany jest z grubszego materiału. Dzięki tej grubości jest w stanie utrzymywać ciepło wody dużo dłużej niż przeciętne urządzenie. Funkcja ta sprawia, że nie tylko w krótkim odstępie czasu nie trzeba gotować jej ponownie, a także nie ma możliwości oparzenia się, ponieważ jego ścianki pozostają zimne.

#3 Czajnik z termometrem

Różne rodzaje herbat wymagają innego czasu parzenia, jak i temperatury. Jeśli jest się zatem smakoszem tych naparów warto zainwestować w sprzęt, który ma wbudowany termometr. Dzięki temu herbaty będą parzone w odpowiednich dla nich warunkach.

#4 Czajnik z licznikiem wody

Miejsce na czajniku, w którym bez problemu zobaczymy limit wody bez zaglądania do jego środka jest bardzo praktycznym narzędziem. Dzięki temu, jeśli chcesz zaparzyć tylko jedną herbatę możesz wlać tyle wody ile jest konieczne. Takim zabiegiem oszczędzisz czas i energię, którą się wykorzystuje.

 

Na co zwracać uwagę przy parzeniu herbaty?

#1 Skład

Jeszcze przed tym, jak zaczniesz przygotowywać napar przeczytaj, jaki ma on skład. Możesz się w nim bardzo dużo dowiedzieć o tym, co znajduje się w herbacie i jakie może mieć ona właściwości. Dodatkowo warto również wiedzieć, z jakiego miejsca jest ona sprowadzana.

#2 Czas parzenia

Istnieje wiele różnych teorii na temat tego, jaki jest odpowiedni czas parzenia herbaty. Optymalne ramy czasowe dla konkretnych herbat to:

  • czarna i zielona herbata - około 2-3 minuty,
  • biała herbata - od 5 do 7 minut,
  • czerwona herbata - maksymalnie 3 minuty,
  • herbata rooibos - do 5 minut.

Warto jednak przyjrzeć się herbacie, którą się posiada, a także zastanowić się, w jakim celu się ją parzy. Mniejsze liście wymagają krótszego czasu, natomiast większe warto zostawić w wodzie na nieco dłużej. Potrzebują one bowiem trochę więcej czasu na otworzenie się i wydobycie z siebie smaku.

Jeśli czarna herbata ma mieć zadanie pobudzające czas parzenia to około 2 minuty, a jeśli ma cię zrelaksować można ten czas wydłużyć nawet trzykrotnie. Gdy sięgasz po herbatę zieloną dla smaku czas jej przygotowania powinien być krótki, natomiast jeśli zależy ci na jej walorach zdrowotnych pozwól parzyć się jej kilka minut dłużej.

#3 Temperatura wody

Temperatura wody zależna jest przede wszystkim od rodzaju naparu. Przyjmuje się, że te rodzaje herbat powinno się parzyć w taki oto sposób:

  • herbata czarna - woda wrząca, od 95°C do 98°C,
  • czerwona herbata - 90°C,
  • herbata żółta - 80°C,
  • zielona herbata - od 70°C do 80°C,
  • herbata biała - od 70°C do 80°C.

Jeśli nie masz w swoim domy czajnika, który ma wbudowany termometr, a chcesz dobrze przygotować herbatę zieloną lub białą to jest na to sposób. Wystarczy, że zagotujesz wodę tak jak zawsze i pozostawisz na jakiś czas do lekkiego ostygnięcia.

#4 Czas na dodatki

Koneserzy herbat uważają, że najlepszy smak naparu można uzyskać tylko wtedy, gdy pije się go w czystej postaci. Dodatki dla niektórych tylko psują smak herbaty, jednak jak wiemy wiele osób lubi urozmaicić sobie ten napój. Najpopularniejszymi dodatkami jest cukier, miód lub sok z cytryny. Ważną kwestią, o której warto pamiętać jest to, aby wszelkie dodatkowe składniki umieszczać w herbacie po jej zaparzeniu. Przykładem, dlaczego jest to tak ważne może być cytryna. Kiedy zostanie ona dodana podczas parzenia jej kwas wchodzi w reakcje z liśćmi co uwalnia szkodliwy dla organizmu związek cytrynian glinu. Po usunięciu liści nie ma już takiego ryzyka i bez obaw można umieszczać w napoju dodatki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.