Zakwas buraczany to nieodłączny element niejednego tradycyjnego barszczu czerwonego. Warto zrobić go własnoręcznie ze sprawdzonych i naturalnych składników. Tak przygotowany jest najlepszą bazą pod świąteczną zupę. Dodatkowo bije na głowę wszystkie sklepowe odpowiedniki. Taki zakwas należy przygotować znacząco wcześniej, aby warzywa mogły wypuścić z siebie to, co najlepsze i aromatyczne.
Gdy jednak mamy już przygotowany płyn i chcemy go użyć przy gotowaniu, warto wiedzieć, jak powinien wyglądać, gdy będzie już gotowy do spożycia. Rozpoznanie tego nie jest skomplikowane i warto stosować się do trzech kluczowych elementów. Jakie to elementy? Podpowiadamy.
Tak jak już wspomnieliśmy, dobry zakwas powinien charakteryzować się trzema cechami, na które należy zwrócić uwagę. Przede wszystkim jest to odpowiedni wygląd, zapach i smak.
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że zakwas buraczany z czasem wytwarza pianę, która jest całkowicie niegroźna i naturalna. Można ją często pomylić z pleśnią, lecz warto bardziej się jej przyjrzeć, aby ocenić, czy na pewno płyn się popsuł.
Zepsuty zakwas wydziela bardzo "piwniczny" zapach. Można również zaobserwować na nim skupiska białej, szarej i zielonej pleśni. Dodatkowo może być widoczny drożdżowy kożuch.