Tak sprawdzisz, czy zakwas na barszcz jest już dobry. Wystarczą zaledwie 3 elementy

Domowy zakwas buraczany jest produktem wymagającym, lecz wartym każdej pracy. Aby nie zmarnować poświęconego mu czasu, warto wcześniej upewnić się, czy jest już dobry do spożycia. Te trzy elementy podpowiedzą ci, czy możesz go użyć, czy lepiej jeszcze zaczekać.

Zakwas buraczany to nieodłączny element niejednego tradycyjnego barszczu czerwonego. Warto zrobić go własnoręcznie ze sprawdzonych i naturalnych składników. Tak przygotowany jest najlepszą bazą pod świąteczną zupę. Dodatkowo bije na głowę wszystkie sklepowe odpowiedniki. Taki zakwas należy przygotować znacząco wcześniej, aby warzywa mogły wypuścić z siebie to, co najlepsze i aromatyczne.

Gdy jednak mamy już przygotowany płyn i chcemy go użyć przy gotowaniu, warto wiedzieć, jak powinien wyglądać, gdy będzie już gotowy do spożycia. Rozpoznanie tego nie jest skomplikowane i warto stosować się do trzech kluczowych elementów. Jakie to elementy? Podpowiadamy.

Jak rozpoznać, że zakwas buraczany jest już gotowy?

Tak jak już wspomnieliśmy, dobry zakwas powinien charakteryzować się trzema cechami, na które należy zwrócić uwagę. Przede wszystkim jest to odpowiedni wygląd, zapach i smak.

  1. Kolor - właściwa dla takiego zakwasu barwa powinna być ciemna i czerwona. Dodatkowo na wierzchu powinna pojawić się charakterystyczna przy kiszeniu piana.
  2. Zapach - możesz w nim wyczuć bardzo mocną kwaskowatość i również bardzo intensywną woń buraków.
  3. Smak - na koniec warto spróbować przygotowanego napoju. Jego smak, podobnie jak zapach, powinien być kwaskowaty.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Jak rozpoznać zepsuty zakwas z buraków?

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że zakwas buraczany z czasem wytwarza pianę, która jest całkowicie niegroźna i naturalna. Można ją często pomylić z pleśnią, lecz warto bardziej się jej przyjrzeć, aby ocenić, czy na pewno płyn się popsuł.

Zepsuty zakwas wydziela bardzo "piwniczny" zapach. Można również zaobserwować na nim skupiska białej, szarej i zielonej pleśni. Dodatkowo może być widoczny drożdżowy kożuch.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.