Ten błąd sprawi, że śledzie wyjdą gorzkie. Zapamiętaj szczególnie przed świątecznymi przygotowaniami

Śledzie to przystawka, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Jednak przygotowując ją, można popełnić jeden kluczowy błąd. Wtedy ryba może wyjść nieprzyjemnie gorzka.

Śledzie, zaraz obok wigilijnego barszczu i pierogów, to potrawy świąteczne, które muszą pojawić się na stole. Mało kto wyobraża sobie święta właśnie bez nich. Podawane są z wieloma dodatkami, w zależności od przepisu, który wybierzecie. Niektórzy przepadają za tymi w śmietanie, inni uwielbiają te z posmakiem oleju lub octu. Nieważne jak przyrządzone, wszystkie posiadają składnik, który pojawia się w każdym przepisie. Jest nim cebula i to właśnie ona może sprawić, że cała przygotowana przystawka będzie miała gorzki smak. Błędem, który powoduje, że śledzie wychodzą niesmaczne, jest nieodpowiednia obróbka tego warzywa. Na szczęście istnieją sposoby, aby tego uniknąć.

Jak przyrządzić cebulę do śledzi?

Aby śledzie wyszły naprawdę bardzo dobre, należy zadbać o każdy szczegół. Jednym z kluczowych elementów jest prawidłowe przygotowanie cebuli. Jeśli nie zrobisz tego odpowiednio, konsekwencje możesz wyczuć przy jedzeniu. Warzywo wydzieli z siebie nieprzyjemną gorycz, która popsuje całą potrawę. Jeśli jednak zastosujesz się do kilku sprawdzonych zasad, ryzyko wyczucia gorzkiego posmaku będzie mniejsze. Przedstawiamy 3 metody na to, co zrobić, aby śledzie z cebulą wyszły smaczne.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

#1 Użyj wrzącej wody

Ta metoda znana jest od wielu lat, stosowały ją m.in. nasze babcie. Jest prosta, a przede wszystkim bardzo szybka. Chodzi o blanszowanie, czyli zalewanie warzywa wrzątkiem.

Aby zrobić to poprawnie, posiekaj drobno cebulę, umieść ją w durszlaku i zalej wodą prosto z czajnika. Następnie umieść warzywo pod zimną wodą. Pod wpływem wrzątku związki siarki, które znajdują się w warzywie, są wygotowywane, a gorzki posmak zostaje wyeliminowany.

#2 Dodaj sól

To również bardzo łatwy sposób na zmniejszenie intensywnego aromatu cebuli. Do jego zastosowania będziesz potrzebować soli kuchennej. Kopiastą łyżkę umieść w szklance wody i wymieszaj do rozpuszczenia. Cebulę drobno posiekaj, umieść w miseczce i zalej mieszanką. Tak przygotowana powinna znajdować się w wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie wylej płyn i opłucz warzywo pod bieżącą wodą.

#3 Podgrzej na patelni

Ostatnim skutecznym sposobem na pozbycie się goryczy jest użycie patelni. Cebulę drobno posiekaj i umieść na patelni na lekko rozgrzanym oleju. Warzywo nie może się usmażyć, a jedynie stać się przezroczyste. Efekt uzyskasz, jeśli będziesz pamiętać o częstym mieszaniu cebulki. W międzyczasie przykrywaj patelnię pokrywką.

Więcej o: