Wigilia z potrawami od Ewy Wachowicz? Jej restauracja sprzedaje sałatkę jarzynową za "jedyne" 55 zł

Restauracje gwiazd co roku proponują swoim gościom przygotowanie za nich świątecznych potraw. Jakie ceny za dania wigilijne obowiązują u Ewy Wachowicz? Niektóre mogą trochę zaskoczyć.

Odwiedzając piękne miasto, jakim jest Kraków warto zajrzeć do lokali, które cieszą się sławą za sprawą popularnych właścicieli. Lokal Ewy Wachowicz jest jednym z nich. Zalipianki Ewy Wachowicz to tradycyjna kawiarnia, którą można znaleźć na Starym Mieście w Krakowie. Budynek znajduje się na rogu ulicy z Plantami, a w okresie letnim charakteryzuje się tarasem, który działa właśnie w tym miejscu. Wnętrze lokalu w całości urządzone jest przez ludowe artystki z Zalipia, które wypełnione jest barwnymi kwiatami.

Restauracja czynna jest przez cały rok i można tam zjeść nie tylko obiady, a także pożywne śniadania. W karcie widnieją takie pozycje jak szakszuka, naleśniki, a także tatar z polędwicy wołowej, burgery czy makarony. Jednak w okresie zimowym karta uwzględnia kilka dodatkowych potraw. Są nimi dania, które charakterystyczne są dla okresu świątecznego. Na oficjalnym koncie restauracji na Instagramie pojawiła się informacja o możliwości zamówienia wigilijnych potraw. Szef kuchni specjalnie dla gości przygotował kilka tradycyjnych dań głównych, ciasta, a także sosy, dodatki i przystawki.

Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem

Ceny, jakie proponuje Ewa Wachowicz

Już od 2 tygodni można zaznajamiać się ze świąteczną kartą, która pojawiła się w restauracji Ewy Wachowicz. Jakie potrawy możemy zamówić na rodzinną wigilijną wieczerzę? Jakie ceny obowiązują w restauracji?

Naszą pierwszą uwagę zwracają ryby. W menu można znaleźć trzy propozycje, które je uwzględniają. Za kilogram śledzia w śmietanie z cebulą i jabłkiem trzeba zapłacić 60 zł. Natomiast porcja karpia po żydowsku lub dzwonka z karpia kosztuje 26 zł i 23 zł.

Barszcz czerwony i zupa grzybowa również pojawiły się na liście. Za litr klasycznego barszczu płaci się w restauracji 30 zł. Jeśli jesteśmy smakoszami uszek z grzybami to i te znajdziemy w lokalu. 60 sztuk tego przysmaku kosztuje 40 zł. Zupa grzybowa, która spożywana jest w wielu domach kosztuje u Ewy Wachowicz 35 zł za litr. Szef kuchni poleca również bigos, który jest w cenie 70 zł za kilogram.

Zobacz wideo

W menu oprócz tradycyjnych głównych dań znajdziemy przystawki i dodatki. Kilogram sałatki jarzynowej, bez której święta nie byłyby tak smaczne kosztuje 55 zł. W tym miejscu możemy również zakupić świeżo wypiekany chleb w cenie 18 zł za sztukę, sos tatarski lub żurawinowy za 17 zł za 300 g, a także kompot z suszu za 18 zł za litr.

Dla tych, którzy uwielbiają słodkie ciasta na świątecznym stole również się coś znajdzie. W menu znajdują się dwie pozycje, które brzmią smakowicie. 130 zł za sztukę zapłacimy za sernik z lukrem cytrynowym i bakaliami. Na liście znajduje się również tradycyjny piernik świąteczny, a jego koszt to 60 zł za sztukę.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.