Odwiedzając piękne miasto, jakim jest Kraków warto zajrzeć do lokali, które cieszą się sławą za sprawą popularnych właścicieli. Lokal Ewy Wachowicz jest jednym z nich. Zalipianki Ewy Wachowicz to tradycyjna kawiarnia, którą można znaleźć na Starym Mieście w Krakowie. Budynek znajduje się na rogu ulicy z Plantami, a w okresie letnim charakteryzuje się tarasem, który działa właśnie w tym miejscu. Wnętrze lokalu w całości urządzone jest przez ludowe artystki z Zalipia, które wypełnione jest barwnymi kwiatami.
Restauracja czynna jest przez cały rok i można tam zjeść nie tylko obiady, a także pożywne śniadania. W karcie widnieją takie pozycje jak szakszuka, naleśniki, a także tatar z polędwicy wołowej, burgery czy makarony. Jednak w okresie zimowym karta uwzględnia kilka dodatkowych potraw. Są nimi dania, które charakterystyczne są dla okresu świątecznego. Na oficjalnym koncie restauracji na Instagramie pojawiła się informacja o możliwości zamówienia wigilijnych potraw. Szef kuchni specjalnie dla gości przygotował kilka tradycyjnych dań głównych, ciasta, a także sosy, dodatki i przystawki.
Już od 2 tygodni można zaznajamiać się ze świąteczną kartą, która pojawiła się w restauracji Ewy Wachowicz. Jakie potrawy możemy zamówić na rodzinną wigilijną wieczerzę? Jakie ceny obowiązują w restauracji?
Naszą pierwszą uwagę zwracają ryby. W menu można znaleźć trzy propozycje, które je uwzględniają. Za kilogram śledzia w śmietanie z cebulą i jabłkiem trzeba zapłacić 60 zł. Natomiast porcja karpia po żydowsku lub dzwonka z karpia kosztuje 26 zł i 23 zł.
Barszcz czerwony i zupa grzybowa również pojawiły się na liście. Za litr klasycznego barszczu płaci się w restauracji 30 zł. Jeśli jesteśmy smakoszami uszek z grzybami to i te znajdziemy w lokalu. 60 sztuk tego przysmaku kosztuje 40 zł. Zupa grzybowa, która spożywana jest w wielu domach kosztuje u Ewy Wachowicz 35 zł za litr. Szef kuchni poleca również bigos, który jest w cenie 70 zł za kilogram.
W menu oprócz tradycyjnych głównych dań znajdziemy przystawki i dodatki. Kilogram sałatki jarzynowej, bez której święta nie byłyby tak smaczne kosztuje 55 zł. W tym miejscu możemy również zakupić świeżo wypiekany chleb w cenie 18 zł za sztukę, sos tatarski lub żurawinowy za 17 zł za 300 g, a także kompot z suszu za 18 zł za litr.
Dla tych, którzy uwielbiają słodkie ciasta na świątecznym stole również się coś znajdzie. W menu znajdują się dwie pozycje, które brzmią smakowicie. 130 zł za sztukę zapłacimy za sernik z lukrem cytrynowym i bakaliami. Na liście znajduje się również tradycyjny piernik świąteczny, a jego koszt to 60 zł za sztukę.