Kotlety schabowe to dobro kuchni polskiej, a przepis na to danie powinno być przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jak się okazuje, ile domów i gospodyń czy gospodarzy tyle sposobów na jego przyrządzenie. Najczęściej można spotkać się z przepisem, który nie tylko ma ograniczoną listę przypraw, a także klasyczną panierkę zrobioną z jajka i bułki tartej. Niektórzy jednak podrasowują czasem przepis i zamiast bułki tartej wykorzystują mąkę, płatki owsiane lub płatki kukurydziane.
Okazuje się, że warto czasem poeksperymentować z nowościami kulinarnymi, ponieważ to one sprawiają, że można poznać nowe smaki. Czymś nowym, o czym niewiele osób może wiedzieć, a co dopiero stosować, jest nacieranie mięsa już po panierowaniu i usmażeniu gotowanym warzywem. Brzmi naprawdę ciekawie, więc o jakie warzywo chodzi?
Ten sekret na aromatyczne kotlety i ziemniaki nie jest popularną metodą, którą stosuje się w każdym domu. Znają go nieliczni, jednak warto się nim dzielić ze względu na smak, jaki wydobywa z warzyw i mięsa.
Aby zarówno ziemniaki, jak i kotlety schabowe miały mocny i charakterystyczny aromat warto do ich przygotowania wykorzystać czosnek.
Gdy masz zamiar ugotować kartofle, wrzuć do nich dwa lub trzy ząbki tego warzywa wraz z łupinami. Dzięki temu nada im to charakteru i innego smaku.
Natomiast po ugotowaniu wyłów je i obierz. Następnie już przysmażone kawałki mięsa natrzyj wcześniej przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zastosowanie tej metody gwarantuje nowe, smaczne wrażenia kulinarne i sprawi, że gotowanie tej tradycyjnej potrawy przejdzie na kolejny poziom.