Ten składnik spaghetti dodany do karpia cię zachwyci. Wykorzystaj to połączenie jak najszybciej

To koniec z tradycyjnie przyprawionym karpiem, który nie zawsze ma wyraziście dobry smak. Dodanie tego składnika, który najczęściej wykorzystywany jest w spaghetti zmieni wszystko. Sprawdź to jak najszybciej.

Czas na przygotowanie karpia na wigilijną kolację zbliża się wielkimi krokami. Najlepiej nie zostawiać tego na ostatnią chwilę tylko zająć się tym nieco wcześnie. Ryba ta ma niestety to do siebie, że aby odpowiednio dobrze smakowała musi zostać wcześniej namoczona, dlatego nie warto zwlekać z jej przygotowaniem.

Przepisy, które można znaleźć w książkach kucharskich lub na stronach internetowych najczęściej mówią o tym, aby potraktować karpia jak najmniejszą ilością przypraw i panierki. Najpopularniejsze przyprawy, które wykorzystywane są do tej ryby to sól i pieprz. Cały smak dopełniony jest sokiem z cytryny lub panierką, która składa się z jajka i bułki tartej.

Jednak, aby smak ryby nie został zapomniany od razu po ostatnim kęsie, warto dodać do niego nieco więcej produktów. Okazuje się, że właśnie do tej ryby bardzo dobrze pasują przyprawy, które wykorzystywane są do spaghetti. Są to przede wszystkim zioła, takie jak tymianek, majeranek, oregano i bazylia. Taka aromatyczna mieszanka będzie strzałem w dziesiątkę. Dodanie jej do panierki lub oprószenie nią ryby przed panierowaniem sprawi, że smak i aromat będzie intensywniejszy. Dodatkowo nie zepsuje to smaku karpia, a sprawi, że będzie on smaczniejszy i bardziej wyrazisty.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Jak pozbyć się posmaku muły, aby karp był smaczniejszy

Karp jest rybą, która ma bardzo ostry smak i zapach. Aby przyprawy i panierka spełniły swoje zadanie będziesz musiał pozbyć się nieznośnego aromatu. Na szczęście produkt, który go niweluje znajduje się w twoim domu. Aby pozbyć się posmaku mułu wykorzystaj kąpiel w mleku. Rybę, którą będziesz chciał zjeść należy najlepiej dzień wcześniej umieścić w misce z mlekiem. Taką maczankę włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmij karpia z mleka i przyrządź. Ta metoda gwarantuje, że nieprzyjemny aromat pójdzie w zapomnienie.

Więcej o: