Grudzień to czas, w którym najwięcej czasu spędzamy właśnie w kuchni. Przygotowanie wigilijnej wieczerzy wymaga od wszystkich dużego pokładu energii i czasu. Potrawy i ciasta, które są przygotowywanie nie zawsze jednak wychodzą tak jakbyśmy tego chcieli. W takich sytuacjach pokazują się w nas emocje, które na pewno nie pomagają.
Problemy cukiernicze, które wychodzą podczas pieczenia również zaliczają się do świątecznych katastrof. Najczęściej, podczas tworzenia wypieków można się spotkać z problemem pękającego makowca. To ciasto obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole, dlatego zawsze staramy się, aby wyszło perfekcyjne. Co w takim razie można poprawić w swojej technice, aby ten problem już nigdy nas nie
dotyczył?
Idealnie wyglądające ciasto, które nie tylko swoim wyglądem, a także smakiem przyciągnie do siebie gości, to piękne marzenie każdego, kto przygotowuje święta. Na ogół prosty wypiek, może jednak nie wyjść tak jakbyśmy tego chcieli i to nie z naszej winy. Możemy zrobić wszystko idealnie, tak jak podaje przepis, a po wyciągnięciu makowca z piekarnika możemy uznać, że wcale nam nie wyszedł. Pęknięcia na jego wierzchniej warstwie oczywiście można zatuszować ozdobami, lukrem lub czekoladą. Nic tak jednak nie cieszy, jak ciasto, które od razu wyszło perfekcyjne.
Naszym sposobem na to, aby makowiec zawsze się dobrze prezentował jest owinięcie go, przed włożeniem do piekarnika papierem do pieczenia. Dobrze zabezpieczony nie będzie miał możliwości na rozpadnięcie się.