Najpopularniejsze pierogi, jakie najczęściej przygotowuje się w domach to pierogi ruskie. W skład ich farszu wchodzą ziemniaki, twaróg, a w niektórych domach nie może się też obyć bez cebulki. Zaraz po nich, na liście można też znaleźć pierogi z mięsem. Jednak w tym przypadku dobór odpowiednich składników może być nieco trudniejszy.
Mięso, jakie wybieramy do tych pierogów powinno odznaczać się szczególnymi cechami. Przede wszystkim ważne jest, aby po obróbce termicznej nie stało się suche jak wiór. Dodatkowo zadbajmy o to, aby wybór padł na niezbyt tłuste fragmenty mięsa.
Wołowina, drób, czy też wieprzowina? Rodzajów mięs mamy kilka i jak się okazuje każde nadaje się do wykorzystania w farszu na pierogi. Ta odpowiedź na pewno nie jest zaskoczeniem dla wielu. Natomiast przyglądając się bliżej im wszystkim i tak można wyłonić mięso, które wyróżnia się spośród innych.
Wybierając mięso wieprzowe można spodziewać się, że po ugotowaniu pierogów farsz będzie wyjątkowo suchy. Mięso to jest również ciężkie i tłuste, dlatego jeśli już się na nie decydujesz wybierz chudsze jego części. Warto także do pierogów dodać odrobinę podrobów, które nadadzą im więcej smaku i charakteru.
Doskonałym wyborem będzie mięso drobiowe lub wołowe. Po obróbce termicznej nie zmieni swojej struktury, będzie soczyste i smaczne. Ten wybór jest delikatny w smaku, a jeśli zostały nam kawałki, które wykorzystaliśmy do ugotowania rosołu możemy śmiało je użyć do tej potrawy. Takie mięso warto zmielić, dodać do niego cebulkę, przyprawy i drobno posiekane grzyby. Farsz będzie rozpływać się w ustach.