Więcej ciekawości ze świata gastronomii znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Restauracja "U Fukiera", sygnowana przez Magdę Gessler przedstawiła menu degustacyjne na sylwestrową kolację. Menu jest w dwóch wersjach - mięsnej i wegańskiej. Ceny idą w parze z wykwintnością dań i niestety, nie każdego będzie stać na kolację w jednej z najsłynniejszych polskich restauracji.
Zarówno menu degustacyjne wegańskie, jak również mięsne, zawiera osiem pozycji, a ostatnią jest deser. Wśród nich nie znajdziemy jednak napojów ani alkoholu. Na liście pozycji menu mięsnego widnieją między innymi: carpaccio z jelenia, grasica cielęca oraz przepiórka nadziewana gęsią wątróbką. Fani kuchni jarskiej mogą poznać smak carpaccio z buraka i papryki, podanego z ajwarem i endywią, bulionu warzywnego z lanymi kluskami, czy pieczonej papryki nadziewanej ratatouille.
Niestety "przeciętny Kowalski" raczej mocniej chwyci się za portfel, niż żwawo ruszy na Rynek Starego Miasta 27, gdzie znajduje się słynna restauracja. Ceny jednego i drugiego menu są dość wysokie i dwie osoby za kolację u Magdy Gessler zapłacą niemal 1000 zł. Cena opcji mięsnej dla jednej osoby wynosi 475 zł. Nieco taniej wychodzi opcja bezmięsna - 325 zł, jednak warto pamiętać, że te ceny obowiązują jedynie za degustację potraw. Należy jeszcze doliczyć także serwis, a także napoje i alkohole, jeśli o północy zechcemy wznieść toast.
Restauracja sygnowana nazwiskiem najsłynniejszej polskiej restauratorki stawia na kuchnię polską naznaczoną wpływami kuchni europejskiej, często francuskiej. W codziennym menu "U Fukiera" obok foie gras znajdziemy także kotlet schabowy, czy gicz cielęcą. Ceny w restauracji nie są niskie i mało kto może sobie pozwolić na codzienne stołowanie się w restauracji Magdy Gessler. Dodatkowym czynnikiem, który napędza ceny, jest położenie restauracji w samym centrum Rynku Starego Miasta w Warszawie.