Więcej ciekawości ze świata gastronomii znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Restauracja "U Fukiera", sygnowana przez Magdę Gessler przedstawiła menu degustacyjne na sylwestrową kolację. Menu jest w dwóch wersjach - mięsnej i wegańskiej. Ceny idą w parze z wykwintnością dań i niestety, nie każdego będzie stać na kolację w jednej z najsłynniejszych polskich restauracji.
Zarówno menu degustacyjne wegańskie, jak również mięsne, zawiera osiem pozycji, a ostatnią jest deser. Wśród nich nie znajdziemy jednak napojów ani alkoholu. Na liście pozycji menu mięsnego widnieją między innymi: carpaccio z jelenia, grasica cielęca oraz przepiórka nadziewana gęsią wątróbką. Fani kuchni jarskiej mogą poznać smak carpaccio z buraka i papryki, podanego z ajwarem i endywią, bulionu warzywnego z lanymi kluskami, czy pieczonej papryki nadziewanej ratatouille.
Menu degustacyjne 'U Fukiera' Restauracja U Fukiera Magda Gessler /Facebook
Menu degustacyjne 'U Fukiera' Restauracja U Fukiera Magda Gessler /Facebook
Niestety "przeciętny Kowalski" raczej mocniej chwyci się za portfel, niż żwawo ruszy na Rynek Starego Miasta 27, gdzie znajduje się słynna restauracja. Ceny jednego i drugiego menu są dość wysokie i dwie osoby za kolację u Magdy Gessler zapłacą niemal 1000 zł. Cena opcji mięsnej dla jednej osoby wynosi 475 zł. Nieco taniej wychodzi opcja bezmięsna - 325 zł, jednak warto pamiętać, że te ceny obowiązują jedynie za degustację potraw. Należy jeszcze doliczyć także serwis, a także napoje i alkohole, jeśli o północy zechcemy wznieść toast.
Restauracja sygnowana nazwiskiem najsłynniejszej polskiej restauratorki stawia na kuchnię polską naznaczoną wpływami kuchni europejskiej, często francuskiej. W codziennym menu "U Fukiera" obok foie gras znajdziemy także kotlet schabowy, czy gicz cielęcą. Ceny w restauracji nie są niskie i mało kto może sobie pozwolić na codzienne stołowanie się w restauracji Magdy Gessler. Dodatkowym czynnikiem, który napędza ceny, jest położenie restauracji w samym centrum Rynku Starego Miasta w Warszawie.
Restauracja U Fukiera Magdy Gessler, Rynek Starego Miasta w Warszawie Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl