Obierki na ratunek piernikom. Nie musisz ich wyrzucać, gdy tylko zrobią się twarde

Świąteczne pierniczki stały się twarde jak kamień? Jeśli tak to nie wyrzucaj ich od razu do kosza. Istnieje sposób, aby ponownie smakowały tak jak prosto z piekarnika. Wystarczy dodać do nich trochę skórki.

Pierniki to najbardziej charakterystyczne ciastka, które towarzyszą świątecznemu okresowi. Wycinane z różnorodnych foremek są największą atrakcją dla najmniejszych członków rodziny. Jedynym minusem tego wypieku jest na pewno to, że nie pozostają z nami dłużej niż kilka dni. Te ciastka mają to do siebie, że bardzo szybko twardnieją. Jednak z tym sposobem ten kłopot zniknie raz na zawsze. Jaki jest sekret tej wskazówki? Trochę skórki z jabłka i szczelne zamknięcie. Jednak to nie jedyna metoda na zachowanie świeżości.

Patent na twarde wypieki

Pierwszym krokiem, który powinien być wykonany od razu po upieczeniu ciastek jest schowanie ich do szczelnie zamkniętego pojemnika. Jeśli jednak tego nie zrobiłeś, a pierniki stały się twarde to nic straconego. Takie lekko skamieniałe wypieki umieść w pojemniku, a do jego środka dodaj obierki z jabłka lub kromkę chleba. Wilgoć, która znajduje się w tych produktach przejdzie na pierniki, które z czasem staną się ponownie miękkie. Trzeba jednak być ostrożnym i co jakiś czas sprawdzać, czy aby na pewno skórka z owocu nie spleśniała. Najlepszym rozwiązaniem jest wymienienie jej co jakiś czas na świeżą wersję.

Zobacz wideo Serniczki z patelni

Inne sposoby na twarde pierniki

Innym skutecznym sposobem na odzyskanie świeżości jest zawinięcie wypieków w lniany worek i wystawienie go na balkon. Tym sposobem ciastka wchłoną wilgoć z otoczenia i staną się miękkie.

Ostatnim, lecz równie skutecznym patentem jest podgrzanie ich w mikrofali wraz z niewielką ilością wody. W tym przypadku również zadziała wilgoć.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.