Te lodówki znajdziesz w wielu miastach. Może z nich skorzystać każdy, ale pod jednym warunkiem. Jest bardzo ważny

Lodówki społeczne zagościły w wielu miejscach, a odwiedzenie i skorzystanie z ich zawartości jest możliwe dla każdego. Kluczowe jest, aby pamiętać o zasadach, które obowiązują w tych punktach. Jeden warunek jest wyjątkowo ważny.

Lodówki społeczne, a także jadłodzielnie od wielu miesięcy goszczą na ulicach większych i mniejszych miast. Pierwsze reakcje, które towarzyszyły mieszkańcom, kiedy to dowiedzieli się o takiej inicjatywie to z pewnością zaskoczenie. Dodatkowo wiele osób nie potrafiło korzystać z tego miejsca lub nawet nie wiedziało, że w ich miejscowości istnieje taki punkt. Czym są lodówki społeczne i jak z nich korzystać? Podpowiadamy.

 

Jadłodzielnie i lodówki społeczne, czyli punty walki z marnowaniem jedzenia

Jak podaje strona toogoodtogo.pl, aż 1/3 produkowanej żywności nie trafia nawet na stoły. A w każdej sekundzie do kosza ląduje 51 ton dobrego i świeżego jedzenia. Dodatkowo codziennie każdy z nas gotuje potrawy, które mogą nie zostać przez nas zjedzone.

W odpowiedzi na tak ogromną skalę marnowania żywności powstały punkty, które mają za zadanie walczyć z tym problemem. Lodówki społeczne to nic innego jak miejsca, do których może skierować się każdy, kto ugotował lub zakupił za dużo dań i produktów spożywczych. W tych miejscach można pozostawić żywność, która nie zostanie przez nas zjedzona, a dalej jest dobra do spożycia.

Z takiego puntu mogą skorzystać wszyscy, a drzwi do jadłodzielni otwarte są dla każdego. Nieważne jest to, czy ktoś jest w pilnej potrzebie, czy przy pozostawieniu swoich produktów zauważyć coś, co chciałby zjeść. To świetna opcja dla okresu poświątecznego lub poimprezowego, kiedy to niezjedzone potrawy zalegają nam w lodówce. Dzięki temu osoby, które przybędą do tego miejsca będą mogły skorzystać z przygotowanych przez nas dań.

 
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Zasady korzystania z punktów

Pomimo że każdy może skorzystać z dobroci lodówki, a przynoszenie żywości jest mile widziane, obowiązują tam pewne zasady. Główną wytyczną na liście jest przede wszystkim dzielenie się produktami, które są dobre do spożycia. Jeśli zauważysz, że żywność wydziela nieprzyjemny zapach, jej kolor znacznie się zmienił lub widać na niej znaczące oznaki zepsucia, lepiej jej z sobą nie zabieraj. Umieszczaj w punktach takie rzeczy, które sam chciałbyś zjeść.

Kolejnym warunkiem jest to, aby szczelnie zamykać dania, które przygotowaliśmy samodzielnie. Dodatkowo należy umieścić na nich naklejkę opisującą co znajduje się w pojemniku i kiedy potrawa została przygotowana.

Trzeba także pamiętaj, że nie wszystkimi artykułami można się podzielić. Na liście produktów, których lepiej tam nie umieszczać znajduje się alkohol, produkty zawierające surowe jaja, a także napoczęte opakowania np. otworzona puszka lub słoik. Dodatkowo nie powinno się tam zanosić surowego mięsa, a także produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.