Bulgoczące mięso znów stało się viralem. Jego ruchy budzą niepokój. "Nie jestem pewien, czy chciałem to wiedzieć"

Filmik z bulgoczącym, czy też, jak piszą niektórzy, "tańczącym" mięsem znów poniósł się po sieci. Po raz pierwszy wideo trafiło do internetu w 2019. Teraz pojawiło się znów i znów przyprawiło wiele osób o dreszcze. Naukowcy wyjaśniają, czym spowodowane jest to dziwne "zachowanie" kawałka wołowiny.

Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wideo z kawałkiem wołowiny wróciło na Twittera w styczniu 2023 i na ten moment (11 stycznia) ma już ponad 400 tysięcy wyświetleń. Widać na nim dłoń kogoś, kto trzyma surowe mięso. Nie byłoby w tym nic zaskakującego, gdyby nie to, że wołowina jakby "bulgocze" w środku. W opisie czytamy, że mięso doznaje skurczów.

Trzeba przyznać, że to widok raczej niepokojący. Można by pomyśleć, że w mięsie zadomowiły się robaki i to one wywołują ruchy kawałka wołowiny. Jedna z osób komentujących film stwierdziła, że jest to "obrzydliwe". Inni użytkownicy też nie wydawali się zachwyceni tym, co właśnie zobaczyli.

Ohyda! Zostanę weganinem.
Nie jestem pewien, czy chciałem to wiedzieć.
To wcale nie jest fajne. To odrażające

- pisali internauci na Twitterze.

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku

Chyba nie ma osoby, która oparłaby się chrupiącym udkom czy filetom z kurczaka.Jak usmażyć kurczaka? Zabrali się za to naukowcy i opracowali przepis doskonały

Co powoduje, że mięso się rusza? To sama biologia

Spieszymy jednak z wyjaśnieniem, że pasożyty nie mają nic wspólnego z wibrowaniem mięsa. Stoi za tym czysta nauka. Serwis New York Post przywołuje artykuł popularnonaukowy Scientific American z 2011 roku, w którym Christie Wilcox - badaczka w dziedzinie biologii komórkowej i molekularnej oraz autorka artykułów naukowych - wyjaśnia, co powoduje "tańczenie" mięsa.

Jakie mięso wybrać do mielonych?Jakie mięso najlepsze do mielonych? Jurek Sobieniak rozwiewa wątpliwości

Okazuje się, że odpowiedzialna jest za to sól. Aby jednak wywołać w kawałku mięsa tego typu skurcze, musi być ono bardzo świeże. Dodanie tej przyprawy, która jest pełna jonów sodu (Wilcox pisze wręcz o "przytłaczającej dawce"), sprawi, że wciąż działające neurony zostaną pobudzone, co doprowadzi z kolei do skurczów mięśni. Proste, prawda?

Więcej o: