Chleb i ciastka z mąki ze świerszczy niedługo w każdym domu? Jest zgoda. A smak? "Daleko mu do orzechów"

Niedawno trafiliśmy w sieci na przepis na chleb z dodatkiem coli i już to wydało nam się dziwne. Tymczasem Komisja Europejska wydała rozporządzenie, które zezwala na obrót na terenie UE produktami, które powstały na bazie mąki ze świerszczy domowych. Mogą to być np. chleby czy spody do pizzy. Pozwolenie dostała na razie jedna firma.

Więcej najnowszych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis wejdzie w życie 24 stycznia na terenie całej Unii Europejskiej. Firma, która jako pierwsza i na razie jedyna otrzymała pozwolenie na wytwarzanie produktów z mąką ze świerszczy, to Cricket One Co. Ltd. Zgoda obowiązuje przez pięć lat, a więc do 24 stycznia 2028 roku. W przyszłości inne firmy również będą mogły starać się o uzyskanie takiego zezwolenia.

Cricket One Co. Ltd. już w 2019 roku złożył wniosek o zezwolenie na produkcję. Sprawa trafiła do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który stwierdził, że:

częściowo odtłuszczony proszek z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania.

Mąka ze świerszczy w UE. Co z niej powstanie?

Z tego nietypowego składnika będą wytwarzane nie tylko spody do pizzy i pieczywo. W rozporządzeniu szczegółowo ujęto, do czego mąka może być stosowana. Są to:

  • wieloziarniste chleby i bułki,
  • krakersy i paluszki chlebowe,
  • batony zbożowe,
  • suche pre-miksy do wypieków,
  • herbatniki,
  • suche nadziewane i nienadziewane produkty na bazie makaronu,
  • sosy,
  • przetworzone produkty ziemniaczane,
  • dania na bazie roślin strączkowych i warzyw,
  • pizza,
  • produkty na bazie makaronu,
  • serwatka w proszku,
  • analogi mięsa,
  • zupy i koncentraty zup lub w zup w proszku,
  • przekąski na bazie mąki kukurydzianej,
  • napoje piwopodobne,
  • czekoladowe wyroby cukiernicze,
  • orzechy i nasiona oleiste,
  • przekąski inne niż chipsy,
  • przetwory mięsne.
Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku

Jak podaje serwis farmer.pl, do tej pory świerszcze domowe (Acheta domesticus) hodowane były jako pokarm dla zwierząt. Rozporządzenie 2023/5 z dnia 3 stycznia tego roku rozszerza jednak ich zastosowanie. Serwis wyjaśnia również, co jest potrzebne do hodowli tych owadów. Przede wszystkim szczelny pojemnik. Świerszcze potrzebują też odpowiedniej wilgotności, wentylacji, ogrzewania oraz substratu. Ten ostatni można zrobić z mieszanki ziemi ogrodowej i piasku.

Jak smakuje mąka ze świerszczy? "Daleko jej do orzechów"

Nasza redakcyjna koleżanka, Ania Rogowska-Grabińska, miała już okazję spróbować produktów, które powstały z mąki ze świerszczy domowych.

Jadłam przywiezione z USA ciastka czekoladowe. Były bardzo smaczne, jak to ciastka czekoladowe, ale rzeczy robione na tej mące mają charakterystyczny posmak. Część producentów określa go jako "orzechowy", ale daleko mu do orzechów. Nie jest bardzo nieprzyjemny i dyskwalifikujący, ale charakterystyczny

- opowiada i dodaje, że takie ciastko czekoladowe jest dużo bardziej sycące niż to zrobione ze zwykłej mąki. "Jestem bardzo podekscytowana, że ta mąka wchodzi do obrotu i czekałam na to od dawna" - mówi.

Mąka ze świerszczy domowych jest bezglutenowa. Cechuje ją też niska zawartość cukru. Jest bogata w witaminę B12, żelazo oraz wapń.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.