Najlepsze pączki: Kraków słynie z miejsc, w których w tłusty czwartek ustawiają się kolejki

Nadchodzi tłusty czwartek, czyli dzień, w którym na stołach królują pączki. Kraków, jak wiele innych miast w Polsce, ma wiele doskonałych cukierni. Sprawdzamy, gdzie w Krakowie ustawiają się kolejki po pączki nie tylko w tłusty czwartek.

Najlepsze pączki w Krakowie: warto zacząć od pączkarni

Gdzie sprzedawane są najlepsze pączki w Krakowie? Z pewnością tam, gdzie w tłusty czwartek ustawiają się ogromne kolejki. A co, jeśli chcielibyśmy zjeść doskonałe pączki w Krakowie w innym terminie? Wówczas najrozsądniejszym wyborem wydaje się pączkarnia. A konkretniej Dobra Pączkarnia. Ta znana w Polsce sieć, w Krakowie ma aż sześć punktów: dwa przy skrzyżowaniu ulic Basztowa/Lubicz oraz po jednym przy ulicach:

  • Floriańskiej 24
  • Grodzkiej 5
  • Karmelickiej 8
  • Stradomskiej 18.

Choć królewskie miasto przyciąga turystów przede wszystkim zabytkami i kulturą, to na walory kulinarne nie mogą oni narzekać. Poszczególne punkty Dobrej Pączkarni zapraszają zarówno miejscowych, jak i przybyszów, na świeżo smażone pączki na bazie niezmiennej od lat receptury. Niezależnie od tego, czy wybiorą klasyczną marmoladę różaną, czy może któryś z atrakcyjnych kremów, z pewnością nie zawiodą się na wyrobach pączkarni i znajdą swojego idealnego pączka. Ciastka z Dobrej Pączkarni wolne są od konserwantów i polepszaczy, a wśród wielu oferowanych smaków każdy znajdzie coś dla siebie. Obok marmolady różanej lub wieloowocowej do wyboru są liczne kremy, sezonowe nadzienia owocowe, a także smaki mieszane. Można też sięgnąć po pączki bez nadzienia czy donuty – wszystkie są tak samo świeże i aromatyczne.

Najlepsze pączki: Kraków zaprasza do Michałka

Gdzie w grodzie Kraka można znaleźć najlepsze pączki? Kraków ma kultową cukiernię, przed którą w tłusty czwartek ustawiają się gigantyczne kolejki. Cukiernia Michałek, mająca swoją siedzibę przy ulicy Krupniczej 6, jest laureatem plebiscytu "Orły Cukiernictwa". Firma działa na rynku cukierniczym od 65 lat, tj. od 1958 roku. Wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością wśród krakowian i turystów, a jej pączki owiane są legendą. Można tu zamówić wielopiętrowe torty na różne okazje, chleby pełnoziarniste czy ciastka bezowe. Jednak to pączki, wypiekane zaledwie o jedną przecznicę dalej, są najlepszą reklamą firmy. Przyrządzane według tradycyjnej receptury smakują dosłownie, jak domowe. Nie są zbyt duże, idealnie słodkie i tłuste, pokrywa je doskonała warstwa lukru. W całości wypełnione są naturalną marmoladą różaną i sprzedawane jeszcze gorące. Zdecydowanie, Cukiernia Michałek wielbicielom pączków zapewnia absolutnie zmysłowe doznania!

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Najlepsze cukiernie: Kraków ma też Cukiernię Cichowskich

Utarło się, że doskonałe pączki serwują najlepsze cukiernie. Kraków, obok Cukierni Michałek, ma kilka innych doskonałych punktów cukierniczych. Jednym z nich jest Cukiernia Cichowscy. W Krakowie działa ona nieprzerwanie od 1945 roku, a przeniesiona tu została ze Lwowa, przez Piotra Czopa. Pod nazwą Cichowscy rozpoznawana jest od 1984 roku. Specjalizuje się w produkcji tradycyjnych polskich ciast, takich jak makowce, serniki, babki, szarlotki czy strucle. Wszystkie ciasta i torty wyrabiane są na miejscu, a oparte na sprawdzonych recepturach. Wyroby Cukierni Cichowscy od lat zajmują czołowe miejsca w rankingach popularności. Niepozorny pączek z różą, oblany cienką warstwą lukru, przyrządzony z mało słodkiego ciasta, wypełniony doskonałą, naturalną marmoladą, podbije serce każdego smakosza już przy pierwszym kęsie.

Najlepsze cukiernie w Krakowie

Najlepsze cukiernie w Krakowie w tłusty czwartek sprzedają przede wszystkim pączki. Nic dziwnego, w święto pączka inne wyroby cukiernicze nie cieszą się aż taką popularnością. Jednym z takich punktów jest Cukiernia Pod Arkadami. Choć słynie ona z tortów artystycznych, to inne jej wypieki, przypominające domową kuchnię babci, cieszą się niesłabnącą popularnością. Cukiernia działa na lokalnym rynku od 1971 roku. Obok tortów chwali się tradycyjnymi wypiekami smakującymi jak domowe. Do produkcji ciast i ciastek (w tym pączków) używa najlepszych składników, takich jak prawdziwe masło, czekolada, świeże owoce czy konfitury własnej produkcji. Cukiernia bazuje na przepisach opracowanych ponad 50 lat temu, dzięki czemu w jej ofercie znajdują się produkty w pełni naturalne, bez chemicznych dodatków. Ręcznie zwijane pączki z Cukierni Pod Arkadami w wielu plebiscytach doczekały się laurów dla najlepszych pączków w Krakowie. Może zatem warto spróbować pączków z cukierni, która wciąż udoskonalając swoje produkty wiele z nich zmieniła na w 100 procentach wegańskie?

Zobacz też: Chrusty - najprostszy przepis na tłusty czwartek. Sprawdź, jak zrobić chrust lepszy niż z cukierni

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.