Najlepsze pączki: Wrocław zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy

Dla osób kochających pączki Wrocław jest całkiem dobrym miejscem do życia. Ma co najmniej kilka punktów, w których sprzedawane są pączki dobrej jakości, przyciągające aromatem i obłędnym smakiem. Sprawdzamy, gdzie warto udać się na pączki we Wrocławiu.

Najlepsze pączki we Wrocławiu nie tylko w tłusty czwartek

Najlepsze pączki we Wrocławiu sprzedawane są zwykle w tych miejscach, w których zwłaszcza w tłusty czwartek ustawiają się gigantyczne kolejki. Jeśli jednak ktoś chce zjeść dobrego pączka nie tylko w karnawale, powinien wiedzieć, gdzie warto udać się po tego rodzaju wypieki. Przyjęło się, że doskonałe pączki serwują pączkarnie. To w punktach specjalizujących się w produkcji pączków znaleźć można idealnie złociste pączki przyciągające wzrok błyszczącą warstwą lukru z odrobiną cytryny, o doskonałej konsystencji i wilgotności ciasta oraz z dużą ilością wysokiej jakości nadzienia. We Wrocławiu działa Nasza Pączkarnia, mieszcząca się przy ulicy Świdnickiej 24. Cukiernia ta jest laureatem plebiscytu Orły Gastronomii. W jej ofercie znaleźć można pączki z nadzieniem o smaku truskawki, maliny, jagody, róży, brzoskwini, rafaello, słonego karmelu, kinder bueno czy budyniu, a także donuty. Jeśli jednak z jakiegoś względu pączki z Naszej Pączkarni nie spełnią naszych oczekiwań, możemy udać się do Dobrej Pączkarni. We Wrocławiu jej punkt mieści się na głównym deptaku stolicy Dolnego Śląska, przy ulicy Kuźniczej 25. Dobra Pączkarnia chlubi się ręcznie wyrabianymi pączkami bez sztucznych dodatków czy konserwantów. Obok smaków tradycyjnych: marmolady różanej i marmolady wieloowocowej, oferuje także oryginalne smaki dostępne sezonowo: owocowe (np. malina, truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, owoce leśne, morela), kremy (np. czekolada, adwokat, kajmak, chałwa, bounty) oraz mieszane (np. śliwka w czekoladzie, cytryna-czekolada, jabłko w karmelu).

Najlepsze pączki: Wrocław zaprasza "pod Trumienkę"

Gdzie udać się po najlepsze pączki? Wrocław ma cukiernię, która oblegana jest nie tylko w tłusty czwartek, choć w święto pączka ustawiają się do niej gigantyczne kolejki. Cukiernia Pod Trumienką, która swą nazwę zawdzięcza sąsiedztwu zakładu pogrzebowego, jest miejscem kultowym dla Wrocławian. Działa od 1961 roku i jest jedną z najstarszych cukierni we Wrocławiu. Do wyrobu słodkości używa sprawdzonych składników najwyższej jakości, przez co wypieki cukierni są zawsze pyszne. Choć w jej asortymencie znajdują się również drożdżówki, kremówki, ciasta tradycyjne i torty, to słynie przede wszystkim z bardzo dobrych ciepłych pączków, sprzedawanych przez cały rok. Największą popularnością cieszą się ogromne pączki solidnie nadziane dużą ilością marmolady różanej, ale w ofercie cukierni znajdują się też inne, słusznych rozmiarów pączki, na przykład z maliną, wiśnią, pomarańczą, czekoladą, bananem czy białą czekoladą z chrupkami ryżowymi. W tym roku zamówienia na tłusty czwartek przyjmowano do 17 stycznia, ale w święto pączka kultowe wypieki będzie można kupować przy ulicy Curie-Skłodowskiej 51 już od godz. 5:45.

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Najlepsze cukiernie: Wrocław ma Cukiernię Gigi

Szukając pączków doskonałych, odwiedza się zwykle najlepsze cukiernie. Wrocław ma ich kilka, a szczególnie polecana jest Cukiernia Gigi. Ta Wrocławska Pracownia Cukiernicza ma w swojej ofercie słodkości, lody, kawę, autorskie herbaty i lemoniady, świeżo wyciskane soki, a także śniadania. Nie tylko w karnawale można spotkać w niej pączki, które są szczególnie wyczekiwane przez klientów cukierni. Pączki z Cukierni Gigi są dobrze wypieczone, wypełnione nadzieniem i kuszące smakiem. Wyrabiane są z dobrej jakości produktów, przez najwyższej klasy specjalistów od cukiernictwa. Pączki nie należą do lekkich, do ich wyrobu używane jest prawdziwe masło od lokalnego producenta i żółtka z jaj od kur z wolnego wybiegu. Największą popularnością cieszą się pączki z różanym, mocno kwiatowym nadzieniem. A w oczekiwaniu na pojawienie się w ofercie cukierni pączków, Gigi od 18 stycznia serwuje idealnie kruche i delikatne faworki. Wszystko to przy ulicy Świeradowskiej 51/57.

Najlepsze cukiernie we Wrocławiu

Najlepsze cukiernie we Wrocławiu od lat serwują klientom pączki nie tylko w tłusty czwartek. Miejscem obleganym przez Wrocławian jest m.in. najstarsza cukiernia Wrocławia, Łomżanka przy ulicy Ruskiej 10. Jej tradycją są pączki z nadzieniem różanym, oblane lukrem i ozdobione odrobiną skórki cytrynowej. Inne miejsca serwujące doskonałe pączki, to:

  • Cukiernia Gondek (ul. Bolesława Krzywoustego 302)
  • Piekarnia i Cukiernia Biskupin (obecna w kilku lokalizacjach)
  • Cukiernia Carolin&Simon (ul. Partyzantów 16a)
  • Piekarnia Chleboteka (obecna w kilku lokalizacjach).

A jeśli ktoś od pączków woli donuty, powinien odwiedzić Bite a donut. Ciastka wytwarzane są tu na oczach gości, według tradycyjnego przepisu, wykończone najwyższej jakości czekoladą, lukrem lub kremem. W ubiegłym roku lokal serwował donuty o smakach: Kinder Country, Białe Kinder Bueno, różany ze skórką pomarańczową, krówka z prażonym migdałem, lukier porzeczkowy, lukier mango, cukier z cynamonem i cukier puder. Warto przekonać się, jakie specjały dostępne będą w tym roku w Bite a donut.

Zobacz też: Ciasto na faworki jest kluczem do popisowego dania na tłusty czwartek. Sekret tkwi w jednym składniku

Więcej o:
Copyright © Agora SA