Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"

Tomasz Sekielski parę lat temu przeszedł ogromną metamorfozę. Postanowił, że zadba o swoją sylwetkę i zaczął się odchudzać. W efekcie zrzucił blisko 100 kg. Co jadł dziennikarz w czasie swojej diety? Swego czasu podzielił się w mediach społecznościowych dwoma przepisami. Warto je zapamiętać, bo, jak przekonuje Sekielski, obie potrawy są "pyszne i zdrowe".

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Tomasz Sekielski w rozmowie z Martyną Wojciechowską na jej kanale na YouTubie przyznał, że kiedyś ważył nawet 200 kg. W pewnym momencie stwierdził jednak, że granica została przekroczona. Zdradził, że ogromne znaczenie miała dla niego rozmowa z Henryką Krzywonos, która uświadomiła mu, że jego ewentualna choroba lub śmierć stanie się ogromnym źródłem cierpienia dla jego bliskich:

Wyobraź sobie, że ty możesz nie umrzeć, tylko dostać wylewu i będziesz leżał jak taki wieloryb bezwładnie, a ta twoja Ania będzie cię próbowała przewrócić z boku na bok i ona nawet nie będzie miała siły

- miała mu powiedzieć posłanka.

Skonsultował się więc z lekarzami i przeszedł badania, po których zapadła decyzja, że przejdzie operację zmniejszenia żołądka. Zabieg to jednak nie wszystko. Sekielski zmienił również nawyki żywieniowe, zaczął się zdrowiej odżywiać i stosować zbilansowaną dietę. Rezultat? Waga pokazała blisko 100 kg mniej. 

Zobacz wideo Przepis Hapsa na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Dziennikarz w trakcie swojej przemiany podzielił się z internautami dwoma przepisami ze swojego jadłospisu - na zupę krem z buraka oraz na krewetki z mlekiem kokosowym, komosą i szpinakiem. Oba przepisy Sekielski dostał od Łukasza Grassa.

Zupa krem z buraka, którą zajadał się Tomasz Sekielski

Składniki:

  • 500 g obranych buraków,
  • 215 gr marchwi,
  • 190 g jabłek,
  • 180 g pietruszki,
  • 200 g cebuli,
  • 200 g czerwonej papryki,
  • 400 g pomidorów z puszki lub z kartonu,
  • 20 g oliwy z oliwek,
  • 1,5 litra wody,
  • 10 g pestek z dyni.

Sposób przygotowania:

Buraki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Kroimy również cebule, paprykę oraz jabłka i podsmażamy je na oliwie, żeby się zeszkliły. Do gotujących się warzyw dorzucamy przesmażone składniki. Gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie.

Dolewamy pomidory z kartonika lub z puszki. Mieszamy dokładnie.

Po ugotowaniu blendujemy zupę na gładki krem. Dekorujemy prażonymi pestkami dyni.

Przepis na krewetki z mleczkiem kokosowym, komosą i szpinakiem

Składniki:

  • 450 g krewetek,
  • 60 g pasty curry,
  • 15 g oliwy z oliwek,
  • 150 g mleka kokosowego,
  • 450 g szpinaku,
  • 15 g masła,
  • 150 g komosy ryżowej.

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Aby podkręcić smak krewetek, można użyć mieszanki przypraw azjatyckich lub łyżki czerwonej pasty curry. Marynujemy przez godzinę.

Gotujemy w garnku komosę ryżową przez około 10 minut. Krewetki przerzucamy na patelnię, chwilę podsmażamy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Przez chwilę jeszcze podgrzewamy i w międzyczasie rozmrażamy i podsmażamy szpinak. Całe danie komponujemy na talerzu i podajemy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA