Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Tomasz Sekielski w rozmowie z Martyną Wojciechowską na jej kanale na YouTubie przyznał, że kiedyś ważył nawet 200 kg. W pewnym momencie stwierdził jednak, że granica została przekroczona. Zdradził, że ogromne znaczenie miała dla niego rozmowa z Henryką Krzywonos, która uświadomiła mu, że jego ewentualna choroba lub śmierć stanie się ogromnym źródłem cierpienia dla jego bliskich:
Wyobraź sobie, że ty możesz nie umrzeć, tylko dostać wylewu i będziesz leżał jak taki wieloryb bezwładnie, a ta twoja Ania będzie cię próbowała przewrócić z boku na bok i ona nawet nie będzie miała siły
- miała mu powiedzieć posłanka.
Skonsultował się więc z lekarzami i przeszedł badania, po których zapadła decyzja, że przejdzie operację zmniejszenia żołądka. Zabieg to jednak nie wszystko. Sekielski zmienił również nawyki żywieniowe, zaczął się zdrowiej odżywiać i stosować zbilansowaną dietę. Rezultat? Waga pokazała blisko 100 kg mniej.
Dziennikarz w trakcie swojej przemiany podzielił się z internautami dwoma przepisami ze swojego jadłospisu - na zupę krem z buraka oraz na krewetki z mlekiem kokosowym, komosą i szpinakiem. Oba przepisy Sekielski dostał od Łukasza Grassa.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Buraki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Kroimy również cebule, paprykę oraz jabłka i podsmażamy je na oliwie, żeby się zeszkliły. Do gotujących się warzyw dorzucamy przesmażone składniki. Gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
Dolewamy pomidory z kartonika lub z puszki. Mieszamy dokładnie.
Po ugotowaniu blendujemy zupę na gładki krem. Dekorujemy prażonymi pestkami dyni.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Aby podkręcić smak krewetek, można użyć mieszanki przypraw azjatyckich lub łyżki czerwonej pasty curry. Marynujemy przez godzinę.
Gotujemy w garnku komosę ryżową przez około 10 minut. Krewetki przerzucamy na patelnię, chwilę podsmażamy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Przez chwilę jeszcze podgrzewamy i w międzyczasie rozmrażamy i podsmażamy szpinak. Całe danie komponujemy na talerzu i podajemy.