Absurdalna cena faworków u Adamczyka. Nawet u Gessler jest taniej. Czy to już luksus dla wybranych?

Faworki w ostatnim czasie są towarem bardzo pożądanym. Zbliżający się tłusty czwartek napędza cukiernie i sklepy, aby produkowały ich jeszcze więcej. Bowiem nie każdy decyduje się na zrobienie ich samodzielnie. Lokale gwiazd również dodały do swoich ofert ten przysmak. Jak wyglądają ceny u Piotra Adamczyka? Można się zdziwić.

Szał tłustego czwartku można już pomału odczuwać. Największe sklepy oraz cukiernie przygotowują się na ten dzień bardzo profesjonalnie, a ich klienci już zacierają ręce na ciepłe i miękkie wypieki. Można również zauważyć, że coraz więcej osób decyduje się na kupienie popularnych przysmaków i powierzają pączki i faworki, dzięki którym świętują ten dzień, osobom bardziej doświadczonym. Smakołyki, którymi już za kilka dni będziemy się zajadać trafiły również do sprzedaży w lokalach gwiazd. Magda Gessler podniosła poprzeczkę cenową bardzo wysoko, jednak okazuje się, że można było ją przebić.

Ceny faworków w Cukierni Stary Dom

Cukiernia Stary Dom to lokal, który powstał w 2012 roku i mieści się na ulicy Puławskiej 104 w Warszawie. Jest to to miejsce, które założył Piotr Adamczyk, który odgrywał takie role jak postać Karola Wojtyły, czy papieża Jana Pawła II. Lokal jest kontynuacją sukcesu restauracji o tej samej nazwie, która znajduje się tuż po sąsiedzku.

Jak można przeczytać na oficjalnej stronie cukierni, celem tego miejsce jest pokazanie warszawiakom oraz osobom przybywającym z innych miejsc, jak smakują tradycyjne polskie wypieki. Na miejscu każdy wyrób produkowany jest własnoręcznie. Zaczynając od wygniatania ciasta, a kończąc na domowych konfiturach i kandyzowanych owocach. Wszystko to z pewnością składa się na ceny, które obowiązują w cukierni.

Zobacz wideo Faworki z ciasta francuskiego

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Na stronie widzimy obfite menu, które wskazuje jakie ceny obowiązują w lokalu. Za pączka trzeba w tym miejscu zapłacić 10 zł, co w porównaniu z przysmakiem Magdy Gessler, który kosztuje 18 zł nie jest ceną wygórowaną. Natomiast za eklerka obowiązuje cena 19 zł, a za drożdżówkę z serem 14 zł.

Zaraz za pączkami produktem, który sprzedaje się najlepiej są faworki. Te kruche kawałki ciasta obsypane cukrem pudrem wyprzedają się w szybkim tempie każdego roku. Jak mówi tabliczka, która znajduje się w lokalu, za 200 g chrustu trzeba zapłacić 50 zł. Oznacza to, że 1 kg tego przysmaku to koszt aż 250 zł. Okazuje się, że porównując to jak jest w lokalu Słodki Słony Magdy Gessler, Piotr Adamczyk wycenił swoje ciastka na znacznie droższe. Znana restauratorka oferuje faworki w cenie 90 zł za 450 g, czyli na kilogram trzeba przeznaczyć 200 zł.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: