Wygląda jak ciasteczko z dżemem i zapowiada wiosnę. Grzybowy przebiśnieg już rośnie w lasach

Czarka to grzyb wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze wygląda jak żywcem wyciągnięty z bajki lub cukierni, po drugie - można go jeść nawet na surowo i po trzecie - przepowiada przyszłość. Jak wygląda grzybowy przebiśnieg i czy już możemy cieszyć się ze zbliżającej się wiosny? Lasy Państwowe rozwiewają wątpliwości.

Więcej grzybowych ciekawostek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ostatnio na Twitterze, Lasy Państwowe podzieliły się zdjęciem grzyba, który przypomina ciasteczko z truskawkowym dżemem. Czarka to grzyb, który rośnie od grudnia do maja, ale zwykło się twierdzić, że jego wzmożone pojawianie się zimą w lasach zwiastuje zbliżającą się wiosnę. 

Czarka to grzyb bardzo charakterystyczny. Ma intensywnie czerwony kolor i owalny kształt. Najczęściej rośnie na obumarłych lub rozkładających się pniach i korzeniach drzew liściastych. Lubią wilgoć, dlatego można je spotkać na bagnach, torfowiskach lub w okolicy strumieni, lub zbiorników wodnych. Owocniki przybierają kształt kielichów, są okrągłe i wypukłe. U starszych osobników można zobaczyć jasny trzon. Najczęściej rosną w niewielkich skupiskach.

Czarka to grzyb jadalny, ale nie każdemu będzie odpowiadał jej smak. Osoby, które miały okazję spróbować czarki na surowo, określają jej smak podobny do stęchłej rzodkiewki. Jednak należy pamiętać, że grzyby jemy tylko i wyłącznie wtedy, kiedy mamy stuprocentową pewność, że są jadalne. Jeśli więc spotkasz na swojej drodze czarkę szkarłatną, sprawdź w atlasie, czy to na pewno ten grzyb, zanim ją zerwiesz z zamysłem zjedzenia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.