Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić, bo może się skończyć źle

Koperek w pudełku po lodach - kto z nas nie natknął się na taką niespodziankę choć raz, niech pierwszy rzuci kamieniem. Teraz, gdy jesteśmy już dorośli, zdecydowanie bardziej doceniamy dobrodziejstwo zamrażarki, a koperek w pudełku po lodach jest przez nas niezwykle pożądany. Jednak choć jest to bardzo wygodne, to nie wszystkie produkty możemy mrozić.

Czego nie powinniśmy wkładać do zamrażarki? Pewne produkty zdecydowanie powinny omijać ją z daleka. Mogą zmienić konsystencję, właściwości bądź po prostu przyprawić nas o niechciane dolegliwości. Podpowiadamy, czego nie powinno się mrozić.

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Tego lepiej nie mrozić, bo może się skończyć źle. To powinno być oczywiste

Zdecydowanie nie powinniśmy mrozić produktów, które już wcześniej zostały rozmrożone. Dotyczy to głównie mięsa, ale i innych produktów - na przykład lodów, czy warzyw. Warto pamięć, że proces rozmrażania sprawia, że mogą namnożyć się drobnoustroje, które giną podczas obróbki termicznej. Nie sprzyja temu zdecydowanie ponowne zamrożenie. Nie należy więc tego robić pod żadnym pozorem.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Mrożenie - rewelacyjny sposób na przechowywanie żywności. Ale nie zawsze

Dobrym pomysłem nie jest również mrożenie warzyw i owoców, które są bogate w wodę. Arbuzy, pomarańcze, mandarynki, kiwi, rzodkiewki, pomidory nie powinny zagościć w naszej zamrażarce.

Powinniśmy darować sobie również mrożenie nabiału. Majonez, śmietana, czy sosy śmietanowe, mozzarella po rozmrożeniu rozwarstwią się i nie będą ani wyglądać, ani smakować. Możemy za to zamrozić twaróg, który jeśli nie będzie leżał tam zbyt długo, zachowa swoją strukturę. Z kolei jego smak jest jedną wielką niewiadomą.

Nie jest zalecane również mrożenie ryżu, makaronu oraz ziemniaków. Choć nie przyniesie to żadnych przykrych dolegliwości, to ich smak diametralnie się zmieni, a one same zmienią się w brejowatą papkę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.