Więcej sprytnych trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł. Jeśli jednak znudziły ci się mielone smażone na patelni na sporej ilości smalcu, mamy dla ciebie nieco lżejszą, ale wciąż przepyszną odmianę. Dziś udowodnimy, że kotlety mielone z piekarnika są soczyste, aromatyczne i delikatne, a to dzięki trikowi z wodą. Pieczesz sernik w kąpieli wodnej? Dlaczego nie upiec tak mielonych? Zobaczysz, zakochasz się w tym smaku.
Jak zrobić kotlety mielone bez patelni?
Składniki:
- ok. 500-600 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 mała cebulka
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, odrobina majeranku
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- bułka tarta lub kasza manna do panierki
- zimne masło
Sposób wykonania:
- Mięso zmiel w maszynce i włóż do miski. Zmiel także cebulę, czosnek oraz bułkę odciśniętą z mleka.
- Do miski wbij jajko, dodaj przyprawy do smaku i zacznij wyrabiać masę. Kiedy składniki się połącza, wlej gazowaną wodę i uklep masę, by ją napowietrzyć.
- Do miseczki wsyp bułkę tarta lub kaszę. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i uformuj je w kształt kotletów. Każdy z nim obtocz w bułce lub kaszy i porządnie uklep.
- Kotlety ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdym kotlecie ułóż odrobinę zimnego masła.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, a na jego dnie połóż naczynie żaroodporne z wodą. Para unosząca się podczas pieczenia sprawi, że kotlety nie będą wysychać.
- Kotlety mielone piecz przez ok. 40 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: Jeśli chcesz dodać swoim kotletom jeszcze więcej lekkości i soczystości, dodaj do masy mięsnej cukinię startą na tarce. Smak warzywa będzie ledwo wyczuwalny, a kotlety będą niebiańsko smaczne.