Więcej przepisów na ciasta na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Fale Dunaju to klasyka. To pyszne ciasto gości na polskich stoła od dziesięcioleci, a w domu mojej teściowej żadne uroczystości nie moga się odbyć bez warstwowego wypieku. Przepis, chociaż prosty, zajmuje trochę czasu. Jednak jeśli uwielbiasz domowe ciasta i chcesz powrócić wspomnieniami do wypieków "starej daty", z chęcią podpowiem, jak zabrać się za najlepsze ciasto na Wielkanoc i każdą inna okazję. Teściowa w sezonie używa świeżych wiśni - wiadomo. Jednak poza sezonem wykorzystuje wiśnie z kompotu. Po odcedzeniu dodaje do nich trochę kawowego lub wiśniowego likieru. To nadaje ciastu jeszcze głębszego smaku.
Najlepsze ciasto na Wielkanoc, czyli fale Dunaju
Składniki na dwukolorowe ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- niepełna szklanka cukru pudru (trochę więcej niż 3/4)
- 1/4 szklanka mleka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 kostka masła
- 2,5 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady deserowej
- 2 pełne łyżki miękkiego masła
- opcjonalnie: 3 łyżki śmietanki
Dodatkowo: ok. 300 g wiśni z kompotu, 50-60 ml likieru kawowego lub wisniowego
Sposób wykonania:
- Zanim przystąpisz do pracy upewnij się, że wszystkie składniki sa w temperaturze pokojowej. Następnie przystąp do pierwszego etapu, czyli przygotowania kremu budyniowego. Do rondelka wlej połowę mleka i zagotuj je z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkami pudyniowymi i wlewaj do rondelka, cały czas mieszając. Musisz robić to energicznie, aż budyń zgęstnieje, inaczej może się przypalić.
- Gorący budyń zdejmij z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Rondelek przykryj woreczkiem foliowym, by na powierzchni nie utworzył się "budyniowy kożuch". Kiedy budyń całkowicie ostygnie, przygotuj krem. Do miski włóż miękkie masło i za pomoca miksera utrzyj je na puch. Następnie łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń. Kiedy składniki się połączą, zajmij się resztą.
- Wiśnie odcedź z kompotu i przełóż do miski. Następnie wlej do nich likier, wymieszaj i ostaw, my się lekko zmacerowały.
- Teraz czas na ciasto. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i za pomoca miksera na dużych obrptach utrzyj całość do białości. Następnie, cały czas miksując wlewaj roztopione masło (wcześniej powinno ostygnąć do temperatury pokojowej). Kiedy składniki się połączą, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj tylko do połaczenia.
- Połowę ciasta przelej do innej miski i dodaj kakao oraz mleko. Wymieszaj. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ja papierem. Następnie wlej do niej jasne ciasto i wyrównaj wierzch. Następnie za pomoca łyżki, ostrożnie i delikatnie połóż ciasto ciemne tak, by warstwy nie połączyły się.
- Na ciasto ciemne połóż wisnie i lekko "wciśnij" je w masę. Wówczas powstaną charakterystyczne fale. Piekarnik rozgzrej do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto przez ok. 25 mnut. Pozostaw do ostygnięcia.
- Kiedy ciasto ostygnie, przełóż na nie krem budyniowy i wyrownaj wierzch. Następnie włóż ciasto na pół godziny do lodówki, by krem budyniowy lekko stężał. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową.
- Do rodnelka włóż masło, pokruszną czekoladę i opcjonalnie troszkę śmietanki. Na wolnym ogniu podgrzewaj całość, aż uzyskasz jednolitą, lśniącą masę. Kiedy lekko przestygnie, udekoruj nią wierch ciasta.
Wskazówka: Fale Dunaju możesz zrobić także z innymi owocami - polecam jabłka oprószone cynamonem, mrożone maliny, a nawet kawałki banana.