Więcej ciekawostek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Temat owadów dodawanych do żywności nie cichnie. Nie cichną też spory internautów na ten temat, a dodatkowo podgrzewają je plotki, jakoby w niedługim czasie miał zostać wprowadzony limit na mięso na osobę, które miałoby wówczas zostać zastąpione przez świerszcze i inne owady.
Oczywiście to stek bzdur, które mają wywołać niepotrzebne emocje i obudzenie. Jednak nie należy wypierać ze świadomości tego, że jadalne owady istnieją, a do wielu produktów spożywczych dodawane są ich śladowe ilości, o czym producent ma obowiązek poinformować. Postanowiliśmy spróbować, czy rzeczywiście jedzenie owadów to takie "wielkie halo" i spróbowaliśmy kilku produktów z ich dodatkiem, ale także robaków samych w sobie. Jak nam smakowało i czy ktoś wypluł? Zobaczcie nasze wideo.