Tę rybę powinniśmy jeść regularnie. Jest tania i smaczna, ale nawet nie myśl o patelni

Ryby to ważny element diety. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu. Szczególnie warto bliżej przyjrzeć się flądrze, która ma szereg zalet. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dobrze smakuje i nie jest droga. Większość osób popełnia jednak z flądrą zasadniczy błąd, przez który ryba traci cenne właściwości.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak wygląda flądra i gdzie występuje?

Jeżeli byliście kiedyś nad morzem, jest duża szansa, że zetknęliście się z flądrą, która występuje też pod nazwą stornia. Ryba ma charakterystyczny kształt - jest spłaszczona i asymetryczna. Zazwyczaj osiąga długość do 30 centymetrów, ale zdarzają się osobniki, które mierzą nawet 70! Jak czytamy na stronie dietetycy.org.pl, flądry większość czasu spędzają na dnie, leżąc na boku. Również w ten sposób się poruszają, co powoduje, że jedno oko tych ryb jest przesunięte na przeciwną stronę głowy. Jeden bok ciała jest niezabarwiony.

Ze strony WWF dowiadujemy się, że flądry można spotkać w Morzu Bałtyckim, Morzu Północnym, Morzu Białym, Morzu Czarnym, Morzu Śródziemnym oraz w wodach przybrzeżnych Oceanu Atlantyckiego. W Bałtyku ich liczba jednak z roku na rok maleje, przez co zagrożone są wyginięciem. Dorosłe osobniki żyją zazwyczaj głęboko, przy samym dnie. Młodsze występują na różnych głębokościach.

Zobacz wideo 60 procent Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy mają rację?

Flądry to nieocenione źródło minerałów. Potasu mają więcej niż pomidory

To ryby, których walory smakowe oraz wartości odżywcze sprawiają, że są bardzo cenione w kuchni. Flądry mają delikatny, maślany smak, a ich mięso jest soczyste. Co istotne, są rybami niskokalorycznymi (w 100 g ok. 80-83 kcal), zawierają mało cholesterolu i mało tłuszczu - zalicza się je do ryb chudych, ponieważ zawartość tłuszczu nie przekracza w nich 5 procent. Ponadto w około 80 procentach składają się z wody.

Flądry to ryby, które są bogatym źródłem składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają dużo witaminy B12, selenu, fosforu i kwasów tłuszczowych omega-3. Te ostatnie to EPA i DHA, które pełnią niezwykle ważną rolę w profilaktyce chorób serca. Jak zauważył serwis Medonet, potasu jest we flądrach nawet więcej niż w pomidorach. Ponadto flądry mają małą zdolność kumulacji związków rtęci. Warto także wspomnieć, że 100 gram takiego dania zapewnia nam już połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na białko.

Wybrane wartości odżywcze flądry w 100 g:

  • białko 16,5 g,
  • cholesterol pokarmowy 58 g,
  • węglowodany ogółem 0 g,
  • błonnik pokarmowy 0 g,
  • tłuszcze 1,8 g w tym:
  • nasycone 0,3 g,
  • jednonienasycone 0,34 g,
  • wielonienasycone 0,45 g,
  • kwasy tłuszczowe omega-3 - 0,39 g,
  • potas 332 mg (pomidory mają 237 w 100 g),
  • sód 92 mg,
  • wapń 27 mg,
  • fosfor 200 mg,
  • magnez 24 mg,
  • żelazo 0,4 mg,
  • niacyna 3,4 mg.

Źródło: dietetycy.org.pl

Smażenie flądry to najgorszy sposób jej przygotowania

Z flądrami najczęściej spotykamy się w smażalniach, gdzie, jak sama nazwa wskazuje, są smażone. Jednak podawanie tych ryb w ten sposób to duży błąd. Podczas takiej obróbki flądry tracą wiele swoich cennych właściwości, a przecież chodzi o to, żeby jak najwięcej pozyskać ich dla organizmu. Lepiej też flądry nie piec w tradycyjny sposób, ponieważ szybko chłonie tłuszcz, ani nie jeść jej w wersji wędzonej, ponieważ zawiera wówczas dużo soli.

Jak w takim razie najlepiej przyrządzać flądrę? Lepszą metodą będzie przygotowanie na parze, pieczenie w folii lub grillowanie. Obróbka powinna być krótka, ponieważ mięso tej ryby jest delikatne i szybko mięknie.

Sporym mankamentem flądry jest duża liczba ości. Dlatego podczas jedzenia należy zachować ostrożność, szczególnie gdy podajemy tę rybę dzieciom.

Źródło: zdrowie.gazeta.pl, medonet.pl, dietetycy.org.pl

Więcej o: