• Link został skopiowany

Czym różnią się jajka "zerówki" od "trójek"? Nie chodzi tylko o etyczny chów kur, ale i o zdrowie

Wybór jajek w sklepie może być trudniejszy, niż nam się zdaje. Oznaczenia, które się na nich znajdują, są jednak bardzo pomocne. Co właściwie oznaczają kody i symbole, które można znaleźć na skorupkach jajek? Które powinniśmy wybrać, jeśli zależy nam m.in. na naszym zdrowiu? Podpowiadamy.
Czym różnią się jajka 'zerówki' od 'trójek'?
Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl

Jajka są nieodłącznym elementem w naszej kuchni. To składniki wielu dań, deserów, ale i kanapek. Świetnie sprawdzają się jako jajecznica czy omlet. Warto jednak wiedzieć, które jajka wybierać i czym różnią się "zerówki" od "trójek". 

Zobacz wideo

Czym różnią się jajka "zerówki" od "trójek"? To ma większe znaczenie, niż myślisz

Jajka "zerówki" to jajka z produkcji ekologicznej. Z kolei jajka "trójki" to jajka z chodu klatkowego, czyli od kur, które spędzają swoje życie zamknięte w klatce.

Dietetyczka Aleksandra Wedziuk-Reszka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego w rozmowie z  "Wprost" przyznała, że sposób chowu kur ma ogromne znaczenie.

Z badań naukowych wynika, że wartość odżywcza jaj jest uzależniona od sposobu chowu kur

- informuje.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jaja od kur z wolnego wybiegu zawierały z kolei więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Badania wykazały również większą zawartość karotenoidów takich jak luteina i zeaksantyna w jajach pochodzących od kur z wolnego wybiegu. Znajdujące się w żółtku jaja karotenoidy mają istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku

- dodała. Jak podsumowuje ekspertka, chów kur ma więc istotny wpływ na zawartość witamin i składników mineralnych. Więcej witaminy E, potasu, wapnia czy cynku mają jajka od kur z wolnego wybiegu.

Klasyfikacja pochodzenia jajek. Nic już cię nie zaskoczy

Pełna klasyfikacja pochodzenia jajek przedstawia się następująco:

  • 0 - jajka z produkcji ekologicznej;
  • 1 - jajka od kur, które mają wolny wybieg, mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz;
  • 2 - jajka z chowu ściółkowego, nie wychodzą na zewnątrz, ale mogą poruszać się wolno po kurniku;
  • 3 - jajka z chowu klatkowego, czyli od kur, które całe życie spędziły zamknięte w klatce.

Pozostałe kody oznaczają:

  • PL - oznaczenie kraju pochodzenia jaj (PL, czyli Polska),
  • YY - kod województwa,
  • ZZ - kod powiatu,
  • QQ - kod działalności farmy,
  • VV - kod hodowcy.
Więcej o: