Jajka są nieodłącznym elementem w naszej kuchni. To składniki wielu dań, deserów, ale i kanapek. Świetnie sprawdzają się jako jajecznica czy omlet. Warto jednak wiedzieć, które jajka wybierać i czym różnią się "zerówki" od "trójek".
Jajka "zerówki" to jajka z produkcji ekologicznej. Z kolei jajka "trójki" to jajka z chodu klatkowego, czyli od kur, które spędzają swoje życie zamknięte w klatce.
Dietetyczka Aleksandra Wedziuk-Reszka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego w rozmowie z "Wprost" przyznała, że sposób chowu kur ma ogromne znaczenie.
Z badań naukowych wynika, że wartość odżywcza jaj jest uzależniona od sposobu chowu kur
- informuje.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jaja od kur z wolnego wybiegu zawierały z kolei więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Badania wykazały również większą zawartość karotenoidów takich jak luteina i zeaksantyna w jajach pochodzących od kur z wolnego wybiegu. Znajdujące się w żółtku jaja karotenoidy mają istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku
- dodała. Jak podsumowuje ekspertka, chów kur ma więc istotny wpływ na zawartość witamin i składników mineralnych. Więcej witaminy E, potasu, wapnia czy cynku mają jajka od kur z wolnego wybiegu.
Pełna klasyfikacja pochodzenia jajek przedstawia się następująco:
Pozostałe kody oznaczają: