Nadmiar ciast został po Wielkanocy? Możesz je zamrozić, lecz pamiętaj o jednej zasadzie

Świąteczne wypieki z pewnością nie zostały zjedzone w całości. Aby nie trafiły do kosza, możesz je zamrozić. Cały proces nie jest skomplikowany lecz trzeba pamiętać o zasadach. Jeśli je zastosujesz, po odmrożeniu będą smakować tak samo.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Święta Wielkanocne już za nami. Oznacza to, że całe jedzenie, które po nich zostało trzeba odpowiednio przechować. Chyba nikt nie chciałby wyrzucać jeszcze dobrych potraw. Z większością rzeczy raczej nikt nie będzie mieć większego problemu. Lecz jak można zachować na dłużej wypieczone ciasta? Pierwsza myśl, która przychodzi do głowy to zamrożenie wypieków. Można to oczywiście zrobić. Trzeba jednak zastosować się do zasad, dzięki którym zrobi się to w odpowiedni sposób. Jeśli o nich nie zapomnisz, po odmrożeniu ciasta będą mieć taki sam smak.

Jakie ciasta można zamrozić?

Babki drożdżowe, mazurki, serniki i pierniki wielkanocne - wszystkie te wypieki można z pewnością włożyć do zamrażarki. Właśnie one po wyciągnięciu z chłodziarki i po rozmrożeniu nie powinny zmienić swojej konsystencji, ani smaku. Jednak trzeba pamiętać, aby usunąć wszystkie owoce, które się w nich znajdują. Niestety bakalie po rozmrożeniu tracą na jakości i smaku. Aby po rozmrożeniu nie rozczarować się ich posmakiem, warto je wyjąć.

Jakich ciast lepiej nie mrozić?

Można by powiedzieć, że każdy wypiek można umieścić w zamrażarce, jednak jest to kłamstwo. Z pewnością wszystkie ciasta z galaretką lub te bezowe nie nadają się do takiego przechowywania. W momencie, gdy zostaną one rozmrożone, ich smak znacząco się zmieni. Dodatkowo znajdująca się na nich galaretka może się rozpuścić, a beza rozpaść.

Jak dobrze zamrozić ciasta?

Aby cieszyć się dobrym smakiem ciast, przed ich zamrożeniem trzeba zastosować się do kilku kluczowych zasad. Przede wszystkim zwróć uwagę na porcje, które chcesz zamrozić. Najlepiej podzielić ciasta na kawałki, które po odmrożeniu można zjeść na raz. Dzięki temu po rozmrożeniu nic się nie zmarnuje. Następnie pamiętaj, że trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Możesz do tego użyć plastikowych opakowań, torebek strunowych, a jeśli nie posiadasz takich rzeczy, możesz wykorzystać folię spożywczą lub aluminiową. Ważne jest również to, aby za długo nie czekać na włożenie kawałków do zamrażarki. Im świeższe ciasto, tym lepiej będzie smakować po wyjęciu z chłodziarki.

Zamrożone ciasta przechowuje się w zamrażarce przez 3-4 miesiące.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.