Więcej nowości znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wiosną w sklepach i na targach pojawiają się długo wyczekiwane warzywa i owoce sezonowe. Jednym z symboli tej pory roku są szparagi. Niestety sezon na szparagi jest bardzo krótki, bo trwa tylko kilka tygodni. Zazwyczaj pierwsze warzywa trafiają do sklepów w połowie lub pod koniec kwietnia i dostępne są mniej więcej do końca czerwca. Najlepsze szparagi zjemy w maju i w czerwcu. Na długość sezonu wpływ mają między innymi warunki pogodowe.
Coraz więcej sklepów ma już szparagi w swojej ofercie. Na razie jednak ceny nie zachęcają. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że wręcz odstraszają. Według informacji podanych przez "Fakt" na warszawskich Broniszach za kilogram szparagów trzeba zapłacić w hurcie 46 zł. Rok temu mniej więcej w tym samym czasie kosztowały 38 zł/kg.
"Fakt" sprawdził również, jak wyglądają ceny w najpopularniejszych sklepach. Nie jest zbyt różowo. Przoduje Auchan, w sklepach którego hiszpańskie szparagi ekologiczne kosztują aż 98,36 zł/kg. W ofercie sieci są też jednak tańsze opcje, np. pęczek za 13,39 zł, czyli ok. 53 zł/kg oraz pół kilograma za 25,79 zł, co daje mniej więcej 51 zł/kg.
W podobnych cenach szparagi (meksykańskie) kupimy w Netto - za 250 gramów trzeba zapłacić 14,99 zł, czyli ok. 60 zł/kg. Bardziej przyjazną dla portfela ofertę miał Carrefour. Tam szparagi zielone kosztowały 16,99 zł/kg, a białe 23,49 zł.
Odpowiedź raczej nie powinna nikogo zaskoczyć. Po pierwsze to dopiero początek sezonu, wtedy zazwyczaj jest drożej. Po drugie wpływ na ceny ma oczywiście inflacja. Rosną też koszty produkcji - chodzi głównie o paliwo oraz transport.
Ceny energii, gazu, węgla nie wpływają zasadniczo na produkcję szparaga, bo jest to uprawa polowa, gdzie w dodatku ochronę chemiczną stosuje się dopiero po zbiorach
- mówił Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga, w rozmowie z serwisem sadyogrody.pl. Oszacował, że w sezonie ceny powinny oscylować wokół 20-25 zł/kg. "Nie może być "windowana" za wysoko, z racji tego, że szparag nie jest warzywem pierwszej potrzeby i nie musi być na stole" - tłumaczył.
Szparagi występują w kilku odmianach. Najpopularniejsze to te zielone, są jednak jeszcze białe oraz fioletowe, które spotyka się najrzadziej.
Jak wybrać najlepsze szparagi? Przede wszystkim lepiej nie sięgać po te, które mają bardzo grubą łodygę. Lepiej sprawdzą się cienkie, ponieważ są mniej łykowate. Szparagi nie powinny mieć też oczywiście śladów pleśni. Warto przyjrzeć się również główkom - powinny być jędrne i niepokruszone. Jędrnością powinny cechować się również łodygi, choć nie musi dotyczyć to samych końcówek, które w procesie obróbki i tak się odłamuje. Szparagi powinny również ładnie pachnieć. Zapach zgnilizny to oczywiście znak ostrzegawczy.
Źródło: inf. własna, fakt.pl, sadyogrody.pl