Ranking TasteAtlas został przygotowany na podstawie głosów internautów, więc nie wiadomo, jakie kryteria obowiązywały podczas jego tworzenia. Najważniejsze jednak, że w setce najlepiej ocenianych zup znalazło się kilka polskich specjałów. Które z nich zostały wyróżnione?
W ogólnoświatowym rankingu TasteAtlas wśród stu najlepszych zup znalazły się również tradycyjne polskie zupy. Jedna z nich zajęła drugie miejsce. Mowa tu o pysznym żurku, który jest bardzo popularny - szczególnie przez to, że jest symbolem Wielkanocy. Wyróżnia się na tle innych zup swoim oryginalnym, kwaśnym smakiem i pysznymi dodatkami - białą kiełbasą oraz jajkiem.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Od żurku lepszy jest tylko japoński ramen. Z kolei trzecie miejsce na podium zajęła turecka zupa z soczewicy - mercimek corbasi.
Gdzie jest moja pomidorowa?
Polski żurek jest świetny. Mogę jeść go codziennie
- piszą internauci.
W rankingu doceniony został jednak nie tylko żurek. 35. miejsce w rankingu TasteAtlas zajął rosół określany w rankingu jako zupa mięsna.
48. miejsce zajęła pyszna i aromatyczna zupa borowikowa, a 49. miejsce barszcz czerwony. Rosół z kury zajął z kolei 81. miejsce. W rankingu znalazła się również kwaśnica, która zajęła 82. miejsce. To wspaniały góralski przysmak, bez którego nie odbędzie się żaden wypoczynek w górach. Ostatnia polska zupa, która również znalazła się w rankingu, to zupa ziemniaczana, która zajęła 87. miejsce.