Czy można jeść ziemniaki, które wykiełkowały? Zdanie specjalistów nie pozostawia wątpliwości

Przechowywanie żywności to nie lada sztuka. Jednak w przypadku warzyw niektóre produkty szybko tracą jakość, więdną lub zaczynają się zmieniać. Wówczas pada pytanie, czy można zjeść kiełkujące ziemniaki. Specjaliści zwracają uwagę na pewną zależność.
Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Wiosną natura budzi się do życia. W kuchni także możesz to dostrzec. Kiedy kupisz zbyt dużo ziemniaków, z czasem ich przechowywanie może być problematyczne. Warzywa zaczynają więdnąć, a następnie pojawiają się pierwsze kiełki. Czy nadal nadają się do spożycia? 

Czy można zjeść kiełkujące ziemniaki?

Ziemniaki przechowywane w nieodpowiednich warunkach szybko tracą jędrność. Wszystko za sprawą faktu, że warzywa są bogate w wodę. Kiedy jej zabraknie, zaczynają więdnąć. Po pewnym czasie pod wpływem ciepła wyrastają pierwsze kiełki. Jednak czy w tym momencie można nadal spożywać ziemniaki? Ekspertka z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie nie ma wątpliwości. 

[...] można jeść takie ziemniaki, ale bez kiełków. Kiełków należy się pozbyć, ponieważ zawierają solaninę. Solanina to toksyczny związek chemiczny

- informuje prof. Danuta Kołożyn-Krajewska w rozmowie z portalem "Medycyna Praktyczna". Specjalistka podkreśla, że nie należy także spożywać wody po ziemniakach kiedy w grę wchodzi duża ilość płynu. Zupy z dodatkiem kilku ziemniaków nie powinny zaszkodzić.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Solanina, co to takiego i jakie dolegliwości powoduje?

Wspomniana solanina to organiczny związek chemiczny. Wykazuje toksyczne działanie, a duże stężenie znajdziesz właśnie w pędach roślin. Po spożyciu kiełków ziemniaków może dojść do zatrucia pokarmowego objawiającego się następującymi symptomami:

  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • mdłości.

Pierwsze dolegliwości najczęściej pojawiają się od siedmiu do 19 godzin po spożyciu solaniny. Dlatego, kiedy zauważysz, że ziemniaki zaczynają kiełkować, nie gotuj ich w mundurkach. Obierz, dokładnie oczyść i wypłucz. Solanina może występować także w niedojrzałych pomidorach, czy papryce.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.