Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Okazuje się, że nie jest to niemożliwe. Sposobów na to jest kilka, jednak jeden z nich jest tak prosty i szybki, że już nigdy nie pomyślisz o tym, by kupić ostrzałkę do noży.
Jeśli nie mamy pod ręką ostrzałki i niewiele brakuje, by tępe noże doprowadziły nas do furii, możemy użyć tego, co mamy w domu. Wystarczy, że pójdziesz do łazienki i weźmiesz pastę do zębów, a następnie wysmarujesz grubą warstwą noże. Substancje chemiczne, które zawiera pasta do zębów, polepszają tarcie i umożliwiają naostrzenie noża. Wystarczy odczekać kilka minut, by pasta się wchłonęła.
Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kolejny krok jest nieco bardziej skomplikowany. Należy odwrócić talerz do góry nogami, a brzegi posypać solą i skropić octem, co sprawi, że stanie się ostrzałką. Następnie płasko wzdłuż krawędzi dna talerza, należy przeciągać ostrze pod kątem około 20 stopni. Naostrzony nóż należy dokładnie umyć z resztek pasty do zębów.
Ceramiczny kubek również doskonale nadaje się do ostrzenia noży. Wystarczy postawić go do góry dnem i przejeżdżać ostrzem po jego krawędzi pod kątem 15-20 stopni. Należy zacząć od 10 przesunięć po każdej stronie, a ostrzenie zakończyć na pojedynczych przeciągnięciach. Zyskamy idealną krawędź noża, który będzie diabelnie ostry i świetnie sprawdzi się podczas gotowania.