Nie tylko Polacy kochają schabowego. Specjał znalazł się w top 10. najlepszych kotletów. Co okazało się lepsze?

Na temat kuchni polskiej można rozpisywać się godzinami. Wyróżniamy w niej tyle smakowitych kąsków, że trudno przejść obok nich obojętnie. Tak właśnie jest z kotletem schabowym. Dzięki temu został doceniony w słynnym rankingu i zajął wysokie miejsce w top 10.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Kotlety schabowe są pysznym dobrem narodowym kuchni polskiej. U każdego Polaka zajmują specjalne miejsce w sercu. A w wielu domach goszczą co niedzielę na rodzinnym obiedzie. Imprezy i uroczystości bez tego przysmaku sprawiają, że w głębi można poczuć jakąś pustkę. Okazuje się, że zachwyt tą potrawą nie jest spowodowany jedynie patriotyzmem i nostalgią do tradycyjnych dań. Polski przysmak został także doceniony przez innych.

Schabowy jako jeden z najlepszych

Taste Atlas to przewodnik i portal, który związany jest z tworzeniem rankingów z najlepszymi daniami na świecie. W ich zestawieniach oceniane są desery, zupy, dania główne, a także pojedyncze składniki. Tym razem twórcy bacznie przyjrzeli się kotletom, które serwowane są w różnych krajach. Udostępnili także listę 10. produktów z tej kategorii i ocenili, które jest najlepsze. Nie mogło na niej zabraknąć klasycznego kotleta schabowego, który jak widać zachwyca nie tylko Polaków.

Dla niewielu ludzi będzie to zaskoczeniem, kiedy powiemy, że schabowy, którego tak kochamy, zajął wysokie miejsce wśród wszystkich dostępnych kotletów. Trafił do ścisłej dziesiątki i dumnie reprezentuje nasz kraj na miejscu 9. Opisano go jako odmianę bardziej znanego sznycla wiedeńskiego, a także ostoję restauracji i gospodarstw domowych w całym kraju.

Oprócz ocenienia go na zaszczytnym 9. miejscu można dostrzec, że podano również miejsca, gdzie można znaleźć go w najsmaczniejszej wersji. Okazuje się, że najlepszy schabowy serwowany jest w Warszawie, w dwóch krakowskich restauracjach, a także w Gnieźnie.

Potrawy, które są lepsze niż schabowe

Zaraz za polskim panierowanym kotletem stoi sznycel karadorde, który pochodzi z Serbii. Jest to zawijas, który nadziewany jest kajmakiem. Kto jednak zajął miejsca na podium i które kotlety uznawane są za te najlepsze? Miejsce 3. reprezentuje Japonia z tonkatsu, który charakteryzuje się wyjątkowymi przyprawami i aromatycznym sosem. Pozycję 2. i numer 1. przejęła Argentyna z milanesa napolitana oraz kotletem milanesa. Oba kotlety różnią się od siebie szczegółami, które jak widać w tym przypadku mają duże znaczenie.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.